StoryEditor

Firmy láka voľný internet

22.01.2006, 23:00

Prvým klientom vo Vedecko-technickom parku Žilina bolo v januári 2003 združenie živnostníkov Telnet. Svoje aktivity pritom začalo už v roku 1999.
V auguste minulého roku sa združenie transformovalo na spoločnosť s ručením obmedzeným rovnakého mena. Spoločnosť vyvíja, vyrába a distribuuje vlastné systémy na priemyselné meranie, reguláciu a automatizáciu. Používajú sa v hydroekológii, hydroenergetike a termoenergetike, najmä v komunálnych čistiarňach odpadových vôd. Vytvára aj riešenia pre riadenie technologických procesov. Tiež sa zaoberá navrhovaním a prevádzkovaní www stránok klientov.

Spoločnosť podľa vyjadrenia jej konateľa Petra Šulgana dnes tvoria štyria ľudia. Úzko spolupracujú s Fakultou riadenia Žilinskej univerzity. Sám Šulgan je konzultantom pri diplomových prácach študentov. V inkubátore si pochvaľujú neobmedzený prístup na vysokorýchlostný internet i možnosť využívať dve rokovacie miestnosti.

Len 10. januára vznikla ďalšia inkubátorová firma -- spoločnosť iQvolution Services Slovakia. Jej riaditeľ Ladislav Horváth na vedecko-technickom parku oceňuje blízky kontakt s univerzitou, prístup na vysokorýchlostný internet, ako aj ponúkaný balík služieb.
Firma sa orientuje na technológie laserového skenovania. Ide o modernú bezkontaktnú zameriavaciu metódu. Môže sa využiť napríklad na zdigitalizovanie výrobných hál, dopravných stavieb či historických budov. Ide vlastne o nasnímanie a následné spracovanie údajov do formy 3D modelu, čiže o vytvorenie virtuálnej reality v počítači. Vo firme pôsobí zhruba 15 ľudí, asi polovicu tvoria študenti Žilinskej univerzity.
Zakladatelia firmy už sa aplikácii tejto technológie venovali približne tri roky v rámci Združenia IPA Slovakia. Prvýkrát sa bližšie s laserovým skenovaním oboznámili ešte ako študenti na stáži u zakladateľa materskej spoločnosti iQvolution. Táto nemecká firma ako jedna z prvých vo svete prispôsobila technológiu laserového skenovania na priemyselné využitie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:49