StoryEditor

komoditné trhy

18.09.2006, 00:00

Ponurá nálada v komoditnom sektore pokračovala aj minulý týždeň. Cena ropy opäť výrazne klesla, zlato sa prvýkrát od konca júna vrátilo pod hranicu 600 dolárov za uncu, ťažké straty si pripísala pšenica.
Motoristi môžu byť nadšení z diania na trhoch s ropou a pohonnými látkami. Čierne zlato s októbrovým termínom dodania sa oslabilo o ďalších 4,4 % a uzavrelo na úrovni 63,33 dolára za barel (159 litrov). V piatok dokonca testovalo hranicu 62 dolárov za barel! Ropa padá ako kameň. Pripomeňme, že september začínala nad "sedemdesiatkou" a od 8. augusta sa oslabila o závratných 19,7 percenta!
Momentálne je pri obchodovaní s ropou vytvorený veľmi silný klesajúci trend, ktorý sa pokúšajú využiť "technickí" investori. Každú drobnú korekciu, t. j. nárast ceny, využívajú ako príležitosť na predaj pri výhodnejšom vstupe. Táto technika zatiaľ prináša úspech.
Avšak výpredaj nepodporujú iba špekulácie, ale aj silné fundamentálne správy. Takou bol napríklad vysoký nárast zásob ropných destilátov (vykurovací olej, nafta) v USA. Rezervy sa minulý týždeň zvýšili o 4,64 mil. barelov a momentálne sú najvyššie od septembra 1999. Práve tieto komodity budú obchodníci s energiami s blížiacou sa zimnou vykurovacou sezónou pozorne sledovať. Aj ďalšie novinky podporili "medveďov": kartel OPEC aj napriek poklesu cien ponechá ťažobné kvóty na úrovni 28 mil. barelov (k tomu je nutné pripočítať irackú produkciu cca 2,3 mil. barelov. Od zvrhnutia Saddámovho režimu sa Irak na rokovaniach kartelu nezúčastňuje) a americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová vyhlásila, že rokovania s Iránom sa môžu začať vo chvíli, keď Teherán dokáže, že zastavil program obohacovania uránu. Podľa iránskeho vyjednávača Aliho Larijániho krajina na dva mesiace pozastaví jadrový program, ak Bezpečnostná rada OSN prestane hroziť ekonomickými sankciami. Najbližšími "záchrannými" úrovňami budú pre ropu hranice 61,50 a 60 dolárov za barel.
Výborne sa začala sezóna 2006/2007 pre americkú kukuricu. V prvom týždni nového ročníka sa z USA exportovalo o 153 % kukurice viac ako v predchádzajúcom. Tým pokračujú vynikajúce výsledky z minulej sezóny, keď Američania vyviezli najviac kukurice za posledné desaťročie. Na čísla amerického ministerstva poľnohospodárstva okamžite reagovala aj burza. Cena decembrovej kukurice v piatok stúpla o 1,9 % na 241,75 centa za bušel (25,4 kg).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 07:17