StoryEditor

Damask podrobil ostrej kritike rezolúciu BR OSN

02.11.2005, 07:58
Autor:
TASRTASR

Ostrej kritike podrobila dnes Sýria rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, na základe ktorej by Damask pod hrozbou nešpecifikovaných trestných opatrení mal v plnej miere spolupracovať s medzinárodným tímom vyšetrujúcim okolnosti februárovej vraždy libanonského expremiéra Rafíka Harírího.
"Rezolúcia OSN je z hľadiska Sýrie veľmi negatívna a jej problematickosť len zvyšuje skutočnosť, že bola schválená jednohlasne. Rezolúcia odzrkadľuje neobjektívne domnienky a závery, ku ktorým unáhlene dospel šéf vyšetrovacieho tímu OSN Detlev Mehlis," cituje agentúra Reuters nemenovaný zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí.
Podľa správy nemeckého prokurátora, zverejnenej 20. októbra, je z účasti na príprave atentátu, pri ktorom okrem Harírího zahynulo 22 ďalších ľudí, podozrivých niekoľko vysokopostavených dôstojníkov libanonských a sýrskych bezpečnostných síl.
V prípade nesplnenia požiadavky medzinárodného spoločenstva sa USA, Francúzsko a Veľká Británia Sýrii vyhrážali okamžitými hospodárskymi sankciami, ale v dôsledku odporu zástupcov Ruska, Číny a Alžírska sa BR OSN pri avizovaní trestných opatrení rozhodla pre miernejšiu formuláciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 12:56