StoryEditor

EÚ privítala švajčiarske áno Schengenu

06.06.2005, 09:34
Autor:
TASRTASR

urópska komisia privítala dnes rozhodnutie švajčiarskych občanov, ktorí v referende súhlasili s pripojením sa krajiny k Schengenskej dohode umožňujúcej pohyb osôb bez kontrol na vnútorných hraniciach.
Účasť Švajčiarska v schengenskom priestore posilní európsky priestor voľného pohybu osôb bez kontrol na vnútorných hraniciach. Na jednej strane sa uľahčí sloboda pohybu, na druhej posilní spolupráca na vnútornej bezpečnosti, uviedli vo vyhlásení komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová a komisár pre spravodlivosť a vnútro Franco Frattini.
Švajčiarsko sa v roku 2007 stane na základe súhlasu 55 percent voličov súčasťou Schengenského priestoru. V tom istom roku by sa v systéme mali ocitnúť aj noví členovia únie, vrátane Slovenska. Švajčiarske áno umožní zrušiť osobné kontroly na všetkých hraniciach Švajčiarska, ale keďže krajina nemá s európskou dvadsaťpäťkou colnú úniu, kontroly batožiny a kufrov budú pokračovať.
Švajčiarske úrady získajú prístup k schengenskej databáze, ktorá registruje okolo 15 tisíc zločincov a takmer milión cudzincov so zakázaným vstupom do schengenského priestoru. Dohoda umožňuje Švajčiarsku zachovať si bankové tajomstvo a automaticky odmietnuť azyl žiadateľom, ktorých už odmietli v inom štáte únie.
Odporcom Schengenu nepomohli ani plagáty s komisármi z nových členských štátov, napríklad Čecha Vladimíra Špidlu a nápismi: Chcete, aby títo rozhodovali za vás?
Brusel dúfa, že v septembrovom referende obyvatelia Švajčiarska budú súhlasiť s rozšírením dohody o voľnom pohybe osôb aj na desať nových krajín EÚ.
(spravodajca TASR Robert Sermek) žab

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 19:10