StoryEditor

V Londýne zavládol chaos, metro je po výbuchoch uzavreté, úrady nevylučujú útok

07.07.2005, 13:39
Autor:
TASRTASR

V Londýne dnes zavládol chaos. Po rannom výbuchu, ktorý otriasol stanicou metra Liverpool Street vo finančnej štvrti britskej metropoly a spôsobil viacerým ľuďom zranenia, sa ozvali explózie aj z ďalších staníc v centrálnej a severnej časti mesta.
Úvodné správy naznačovali, že príčinou mohol byť výpadok elektrického prúdu, skutočná príčina explózií však zostáva neznáma. Jeden z incidentov podľa všetkého spôsobila zrážka vlakov. Úrady nevylučujú úmyselný útok.
Polícia zatiaľ nevie posúdiť rozsah škôd, hovorí však o vážnom incidente. Celé metro v Londýne je po explóziách uzavreté, zo staníc vychádzajú zakrvavení ľudia a na uliciach vidno ďalšie tisíce so začiernenými tvárami. Dva vlaky podzemnej dráhy sú zaseknuté v tuneli blízko Edgware Road. Podobné výjavy hlásia aj z ďalších staníc metra.
Prvý incident zaznamenali na termináli v Liverpool Street, potom niekoľko otrasov v stanici Aldgate East, odkiaľ vychádzali zakrvavení zranení s roztrhanými šatami. Nasledovali stanice Edgware Road a rušná King's Cross v severnom Londýne, Old Street vo finančnej štvrti a Russell Square v centre mesta, neďaleko Britského múzea.
Príčinou výbuchu v Edgware Road bola pravdepodobne zrážka vlakov. Ako povedal televízii Sky News jeden z pasažierov, vlak, v ktorom cestoval, pri vchádzaní do stanice narazil do iného blížiaceho sa vlaku a došlo k výbuchu.
Celý systém podzemnej dráhy je uzavretý, nefunguje elektrina a uzavreté sú aj hlavné dopravné tepny Londýna. Evakuovaná je aj londýnska pobočka Clearing House (LCH Clearnet) - sídla medzibankového platobného systému automatického zúčtovania a všetky transakcie sú pozastavené.
Scotland Yard pôvodne odmietal špekulácie o teroristickom útoku a označil ich za predčasné. S prichádzajúcimi správami však úrady nevylučujú už ani úmyselný útok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 07:47