StoryEditor

CIA údajne uzatvorila tajné väznice v Európe len minulý mesiac

06.12.2005, 11:15
Autor:
TASRTASR

Americká CIA držala podozrivých príslušníkov al-Káidy v dvoch tajných väzniciach vo východnej Európe do minulého mesiaca, keď zariadenia uzavrela po správach o ich existencii. Informovala o tom v pondelok televízia ABC News.
S odvolaním sa na aktívnych i bývalých agentov americkej tajnej služby televízia uviedla, že 11 väzňov z al-Káidy premiestnila CIA z bývalej sovietskej leteckej základne vo východnej Európe niekde do objektu v púšti Severnej Afriky. Súhlas so zriadením tajnej väznice mala dať CIA niektorá severoafrická krajina vlani.
USA sa usilovali dostať všetkých podozrivých z Európy pred tým, ako na návštevu starého kontinentu pricestovala tento pondelok šéfka diplomacie Condoleezza Riceová, tvrdia zdroje ABC. Televíziu požiadali, aby z bezpečnostných dôvodov nemenovala konkrétne krajiny, kde sa nachádzali väznice.
CIA tiež podľa zdrojov používala menšiu flotilu súkromných lietadiel na prevoz podozrivých teroristov z Afganistanu na Blízky východ a do Európy. Podľa skupiny pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW) sa tajné väzenia pravdepodobne nachádzali v Poľsku a Rumunsku. Obe krajiny to popreli.
V rozšírenej správe na svojej webovej stránke ABC News citovali zdroje, ktoré sa priamo zúčastnili vytvárania systému tajných väzení CIA. Podľa nich všetko začalo zajatím pobočníka Usámu bin Ládina Abú Zubajdu v Pakistane.
Po vyliečení vážnych zranení ho držali v nepoužívanom sklade na aktívnej leteckej základni v Thajsku, pokým po použití tvrdých metód vypočúvania nezačal spolupracovať. Vo väzniciach v Európe už Zubajdá a ďalší väzni dostávali výdatné jedlo a ako odmenu za spoluprácu niekedy aj cukríky či čokoládu.
Riceová v pondelok pred odletom do Európy novinárom povedala, že Európania sú vo väčšom bezpečí v dôsledku tvrdej, avšak zákonnej taktiky Spojených štátov. Priamo sa nevyjadrila k tomu, či CIA má v Európe tajné väzenia, uistila však, že USA nepoužívajú mučenie.
Podľa zdrojov ABC News to ministerka mohla povedať vzhľadom na prezidentský výnos schvaľujúci "rozšírené metódy vypočúvania", ktoré podľa USA nie sú mučením a ktoré majú povolené používať asi 14 agenti CIA.
Zdroje uviedli, že len jediný z 12 dôležitých podozrivých vo väzbe CIA, údajný koordinátor útokov z 11. septembra 2001 Ramzi bin aš-Šaiba, začal hovoriť bez potreby násilných metód, keď sa zrútil v slzách po prejdení okolo cely Chálida Šajcha Muhammada, operačného plánovača atentátov v USA.
Správa ABC tiež uvádza, že americká tajná služba tiež preváža niektorých podozrivých do krajín, ktoré využívajú tvrdšie vypočúvacie metódy než môžu americkí agenti. Ku takýmto krajinám mali patriť Jordánsko, Sýria, Maroko a Egypt, kam ich odviezli s cieľom získať od nich rýchlo priznanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 15:51