StoryEditor

Pinochetov zdravotný stav sa zlepšuje

06.12.2006, 07:10
Autor:
SITASITA

Bývalý čínsky prezident Augusto Pinochet už nie je v ohrození života, jeho zdravotný stav si však vyžaduje, aby v nemocnici strávil ešte aspoň 10 dní. V utorok o tom informovala vojenská nemocnica v metropole Chile Santiago, kde sa Pinochet po srdcovom infarkte v nedeľu podrobil operácii. Predstavitelia nemocnice zároveň rozhodne odmietli tvrdenia aktivistov a právnikov obetí Pinochetovho režimu, podľa ktorých lekári úmyselne zdramatizoval generálov skutočný zdravotný stav v snahe, aby sa vyhol stíhaniu za zločiny z rokov 1973-1990.
"Zotavenie generála Pinocheta je výsledkom včasného a efektívneho zásahu lekárov," povedal hlavný kardiológ nemocnice doktor Rodrigo Aquila. Rýchle zotavenie podľa neho nie je nezvyčajné, a to ani vzhľadom na Pinochetov vysoký vek.
Bývalého chilského prezidenta Augusta Pinocheta hospitalizovali v nedeľu po akútnom srdcovom infarkte. Ošetrujúci lekári označili jeho stav za kritický a generál aj prijal posledné pomazanie od katolíckeho kňaza. Jeho stav sa však postupne začal zlepšovať a podľa oznámenia nemocnice bol už exprezident schopný vstať z postele a vykonať niekoľko cvičení.
Minulý týždeň sudca na Pinocheta uvalil domáce väzenie v súvislosti s vyšetrovaním prípadu zmiznutia dvoch osôb z celkového počtu asi 2000 ľudí, ktorí sa stratili bez stopy počas jeho režimu. Takéto rozhodnutie súd vyniesol v inom prípade už koncom októbra, ale o niekoľko dní Pinocheta prepustili z domáceho väzenia pre zhoršenie jeho zdravotného stavu a pokročilý vek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:51