StoryEditor

Vozidlo českých diplomatov v Iraku opäť terčom streľby

22.07.2005, 13:29
Autor:
TASRTASR

eznámi ozbrojenci v irackom Bagdade ostreľovali vozidlo českých diplomatov. Príslušníci elitného českého policajného útvaru paľbu opätovali a miesto streľby s vozidlom rýchlo opustili. Incident si nevyžiadal žiadne zranenia aj preto, lebo vozidlo bolo opancierované.
O útoku na vozidlo českej diplomacie v Iraku informoval vo štvrtok večer v Českej televízii minister vnútra ČR František Bublan, ale nespresnil, kedy k incidentu došlo.
Pre českú diplomaciu nejde o prvý prípad streľby na jej vozidlo v Iraku. Na začiatku septembra 2004 sa pancierovaný džíp českého veľvyslanca v Bagdade Martina Klepetka neďaleko jeho rezidencie v bagdadskej luxusnej štvrti Mansúr stal terčom streľby neznámych ozbrojencov.
Veľvyslanec Klepetko bol v tom čase na porade v Prahe a vo vozidle cestovali dvaja príslušníci jeho ochranky z elitného policajného Útvaru rýchleho nasadenia (URNA).
To auto je (rozstrieľané) úplne na kašu, jediné sklo nezostalo vcelku, vonkajšie plechy sú ako rešeto, citovali vtedy médiá zdroj z Černínskeho paláca v Prahe. Vozidlo dostalo najmenej 30 zásahov. České úrady sa vtedy priklonili k tomu, že nešlo o streľbu na náhodne vytypovaný automobil a že extrémisti vedeli, na aké auto strieľajú, aj napriek tomu, že vozidlo nemalo žiadne diplomatické či české rozpoznávacie znaky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:54