StoryEditor

Referendum o amnestii pre povstalcov sa v Alžírsku uskutoční 29. septembra

16.08.2005, 09:05
Autor:
TASRTASR

Na 29. septembra vypísal prezident Alžírska Abdal Azíz Buteflika referendum o čiastočnej amnestii pre islamských povstalcov. Informujú o tom dnešné alžírske médiá, citované agentúrou DPA.
Podľa Butefliku sa amnestia nebude vzťahovať na rebelov, ktorí sa zúčastnili na masakrách a bombových útokoch proti civilistom, vojakom a príslušníkom bezpečnostných síl. Ak sa väčšina alžírskych voličov rozhodne pre udelenie čiastočnej amnestie, dostanú sa na slobodu povstalci, ktorí na výzvu úradov už zložili zbrane.
Amnestia by mala dať definitívnu bodku za 13 rokov trvajúcim povstaním moslimských extrémistov, ktoré si od roku 1992 vyžiadalo približne 150.000 ľudských životov. V rámci plánu na dosiahnutie zmierenia medzi znepriatelenými alžírskymi stranami by rodiny všetkých obetí bratovražedného konfliktu mali od štátu dostať značné finančné odškodné.
Ozbrojené povstanie radikálnych islamistov sa začalo po tom, ako alžírska vláda z obáv pred jasne sa rysujúcim víťazstvom fundamentalistov zrušila výsledky celonárodných volieb.
3 ko ed

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 11:29