StoryEditor

Merkelová obhajuje nezávislosť ECB

13.01.2007, 11:57
Autor:
SITASITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu obhajovala nezávislosť Európskej centrálnej banky a vyzvala na užšie vzťahy so Spojenými štátmi americkými. "Ak chceme podporiť dôveru v euro, musíme sa vzdať politickej rétoriky a ponechať banke nezávislosť. Nemecko veľmi obhajuje túto myšlienku," prehlásila Merkelová v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde.
Nádejní kandidáti na francúzskeho prezidenta Ségolene Royalová a Nicolas Sarkozy vyjadrili nedávno vážne pochybnosti o spoločnej európskej mene a politikách ECB. "Euro stojí na spoločnom rozhodnutí, ktoré sme urobili všetci, teda na nezávislej centrálnej banke," uviedla Merkelová, ktorej krajina v súčasnosti predsedá Európskej únii.
V rozhovore pre portugalské médiá sa nemecká kancelárka vrátila k svojmu nedávnemu návrhu na vytvorenie ekonomickej zóny medzi Európou a USA. Vzťahy Nemecka a USA boli mimoriadne chladne za éry vládnutia kancelára Gerharda Schrödera, ktorý kritizoval Washington za vojnu v Iraku. Americký prezident George W. Bush však udržiava s novou kancelárkou dobré vzťahy. Od jej nástupu do úradu pred 14 mesiacmi sa stretli už šesťkrát.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 21:49