StoryEditor

EK neodporučí zastaviť rokovania s Tureckom o členstve

08.11.2006, 14:19
Autor:
SITASITA
Európska komisia rozhodla nedať v hodnotiacej správe odporučenie na zastavenie prístupových rokovaní s Tureckom, oznámil nemenovaný zdroj blízky EÚ. Komisia však údajne v správe Ankare pohrozila, kvôli záväzkom voči Cypru.

Európska komisia rozhodla nedať v hodnotiacej správe odporučenie na zastavenie prístupových rokovaní s Tureckom, oznámil v stredu nemenovaný zdroj blízky EÚ. Komisia však údajne v správe Ankare pohrozila, že ak nebude rešpektovať svoje záväzky voči Cypru, vyplynú z toho "náležité dôsledky".
Hodnotiaca správa EK o pokroku Turecka v rokovaniach o vstupe krajiny do Európskej únie, ktorú by mali zverejniť v priebehu stredy, neobsahuje odporúčanie komisie na čiastočné alebo úplné zastavenie prístupových rokovaní s Ankarou. EK však v správe odporúča európskym lídrom prijať pred decembrovým summitom EÚ "náležité" opatrenia v prípade, ak Turecko odmietne otvoriť svoje letiská a prístavy pre leteckú a námornú dopravu Cyperskej republiky.
Všeobecne sa od správy očakáva, že skonštatuje zaostávanie Turecka v mnohých oblastiach. Okrem pokračujúceho sporu v súvislosti s Cyprom by sa kritika komisie mala sústrediť aj na nedostatky v boji proti mučeniu, v oblasti civilnej kontroly armády a slobody prejavu. Podľa medializovaných informácií by mala správa Ankare vytknúť aj rozšírenú korupciu, nedostatočnú ochranu práv menšín a zaostávanie v oblasti nezávislosti súdnej moci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 20:13