StoryEditor

Lekári nevylučujú, že Gajdar bol otrávený

30.11.2006, 14:51
Autor:
SITASITA

Lekári ošetrujúci bývalého ruského premiéra Jegora Gajdara sa domnievajú, že mohol byť otrávený, informoval vo štvrtok expremiérov hovorca. Jeho vyhlásenie podporilo špekulácie, že by prípad mohol súvisieť s nevyriešeným úmrtím bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka a novinárky Anny Politkovskej. "Lekári, vrátane toxikológov, vyšetrujú všetky jeho symptómy," uviedol Valerij Natarov pre agentúru AFP. "Otrava je jednou z hlavných verzií" spomedzi možných príčin Gajdarovho zhoršenia zdravotného stavu.
Gajdarov stav je "stabilizovaný a má tendenciu sa zlepšovať", lekári však neurčia presnú diagnózu skôr ako v piatok. Gajdarova dcéra Maria pre denník Kommersant uviedla, že na základe jej rozhovorov s lekármi predpokladá, že diagnóza bude súvisieť s "jedom, ktorý v bežnej medicíne nie je známy".
Necelý deň po úmrtí bývalého špióna Alexandra Litvinenka na otravu rádioaktívnou látkou ťažko ochorel na zatiaľ neznámu chorobu prvý postsovietsky premiér Gajdar. Litvinenko istú dobu pracoval ako Gajdarov ochrankár, pričom oboch považujú za kritikov prezidenta Vladimira Putina. Gajdar v piatok 24. novembra počas konferencie v Írsku začal prudko zvracať a omdlel. Najprv ho previezli do nemocnice v Dubline, neskôr ho hospitalizovali v Moskve, kde sa jeho stav stabilizoval.
Gajdarov politický spojenec a šéf štátneho elektrárenského monopolu RAO Anatolij Čubajs vyslovil podozrenie, že Gajdarova choroba súvisí so smrťou Litvinenka a vraždou investigatívnej novinárky Anny Politkovskej. Naznačil, že za ich smrťou stoja nepriatelia Kremľa.
Gajdarovi vo štvrtok telefonoval prezident Putin a vyjadril znepokojenie nad jeho zdravotným stavom, uviedol Gajdarov hovorca Natarov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 14:18