StoryEditor

Mliekareň Koliba v Hriňovej postaví syráreň za 72 miliónov Sk

27.09.2005, 19:24
Autor:
TASRTASR

Približne 72 miliónov Sk bude stáť výstavba výrobne syrov vo firme Koliba, a. s., Hriňová. V rozsahu 50 % ju financujú prostredníctvom fondov Európskej únie (EÚ). S ukončením projektu, ktorý je rozdelený do dvoch etáp, rátajú v priebehu budúceho roka. TASR o tom informoval predseda predstavenstva spoločnosti Ján Malatinec.
"Ročná kapacita výroby syra bude po dokončení výstavby postavená až na 5 000 ton," uviedol. Celkovo sa pritom v závode môže spracovať až 55 miliónov litrov mlieka ročne a vyrobiť ďalších 5 000 ton masla.
Koliba, ktorá prišla s projektom výstavby a rekonštrukcie mliekarne v roku 2002, už v Hriňovej investovala 110 miliónov Sk. "Presne polovicu sme dostali z predvstupového fondu SAPARD EÚ," pripomenul zástupca firmy. V rokoch 2002 až 2004 postavili v časti Krivec I. nový energoblok, osadili technológiu pasterizačnej stanice a príjmu mlieka, postavili sklad a nové hygienické zariadenia. Ďalší projekt na rozšírenie dopravy čaká v týchto dňoch na schválenie.
"Tento rok spracujeme asi 22 miliónov litrov mlieka," uviedol Malatinec. Dodávateľov majú najmä z okresov Lučenec, Zvolen, ale i z Ružomberka. Nová mliekareň plánuje tržby okolo 300 miliónov Sk. "Aj keď situácia na trhu s mliekom je v posledných rokoch zložitá, výrobky sa nám darí aj vyvážať," pripomenul predseda. Export do Maďarska tvorí asi 20 %, do Českej republiky necelých 5 %.
Potrfólio výroby zatiaľ tvoria dva druhy syrov a päť druhov masla. Výroby mlieka a jogurtov sa mliekareň nateraz vzdala. "Syr a maslo by mali i v budúcnosti tvoriť ťažisko našej výroby," povedal.
Spoločnosť počíta s tým, že po plnom spustení všetkých prevádzok v roku 2007 by sa dnešný počet 40 zamestnancov mohol ešte zvýšiť. Šéf firmy, ktorú vlastnia súkromné osoby, si myslí, že zvyšovanie zamestnanosti bude najmä v obslužných činnostiach a obchode.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 08:01