StoryEditor

Zahraničné dlhy ruských štátnych firiem prudko rastú

05.10.2005, 15:22
Autor:
TASRTASR
Zahraničný dlh ruských štátnych firiem môže na konci budúceho roka dosiahnuť 50 % celkového objemu súkromného (neštátneho) vonkajšieho dlhu Ruska.

Zahraničný dlh ruských štátnych firiem môže na konci budúceho roka dosiahnuť 50 % celkového objemu súkromného (neštátneho) vonkajšieho dlhu Ruska. Ministerstvo financií tento vývoj nepovažuje za znepokojujúci, v budúcnosti však zrejme budú mať štátne monopoly vplyv na rating ruskej ekonomiky.
V súčasnosti je podiel štátnych firiem na celkovom objeme súkromného zahraničného dlhu Ruska vyše 30-%. O rok však môže byť situácia celkom iná. Internetové noviny Gazeta.ru o tom informoval vedúci oddelenia finančnej politiky ruského ministerstva financií Alexej Savaťugin. Neuviedol však výšku dlhov, ktoré majú ruské štátne a súkromné firmy v cudzine.
Najväčšie úvery si v zahraničí zobrali Vneštorgbank, Gazprom, Ruské železničné dráhy a Rosnefť.
Savaťugin dodal, že ministerstvo vývoj situácie v tejto oblasti pozorne sleduje, ale tendencia nie je alarmujúca aj preto, lebo štát nezodpovedá a nebude zodpovedať za dlhy štátnych firiem. Ministerstvo financií nepripravuje nijaké limity pre výšku úverov, ktoré si ruské štátne monopoly môžu zobrať v zahraničných bankách.
Analytici poznamenávajú, že je vždy lepšie, ak si dlhy v zahraničí robia firmy než štát. Štát svoje úvery "prejedá", kým firmy sa zadlžujú preto, aby za požičané prostriedky realizovali konkrétne investičné projekty. Investičná činnosť firiem v krajine je ešte stále efektívnejšia než štátu.
Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 20:02