StoryEditor

Fico: SR sa v prípade zrušenej privatizácie letiska nemusí obávať arbitráže

19.10.2006, 07:39
Autor:
TASRTASR

Vláda SR dnes schválila návrh na zrušenie privatizácie 66-% podielu štátu v spoločnosti Letisko M. R. Štefánika Airport Bratislava (BTS), a. s. "Týmto považuje vláda celú vec za ukončenú," povedal po rokovaní kabinetu premiér Robert Fico.
SR sa podľa Fica nemusí obávať žiadneho arbitrážneho konania s neúspešným záujemcom o privatizáciu bratislavského letiska. "Je nadovšetko jasné, že záujemca o kúpu 66 % akcií nesplnil základné podmienky, ktoré sám podpísal," uviedol. Premiér tiež pripomenul, že zmluvu pripravovala ešte predchádzajúca vláda. "Tam sa záujemca zaviazal, že v konkrétnom termíne predloží súhlasy relevantných orgánov. V danom prípade išlo najmä o vyjadrenie Protimonopolného úradu (PMÚ) SR, že nejde o koncentráciu moci," argumentoval. Navyše PMÚ v 1. stupni rozhodol, že pri privatizácii by došlo ku koncentrácii moci, dodal Fico.
Minister dopravy, pôšt a telekomunikácii Ľubomír Vážny dostal dnes od vlády za úlohu do 30. novembra tohto roka predložiť na rokovanie kabinetu návrh ďalšieho postupu pri využívaní bratislavského letiska. "Dajme preto teraz priestor expertom na Ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácii (MDPT) SR, aby spracovali tento materiál a pripravili varianty rôzneho postupu," uviedol Fico. Rozvoj bratislavského letiska vie podľa Vážneho plnohodnotne zabezpečiť aj vláda SR a štátny manažment. "Jediný rozdiel v našom posúdení tejto investície je v tom, že pôvodný investor chcel zafinancovať obrovskú kapacitu naraz, možno pre 7 či 8 miliónov cestujúcich. My to chceme riešiť postupne tak, že sa bude stále k tej investícii nabaľovať podľa počtu cestujúcich, ktorí budú predpokladám pribúdať," spresnil.
Podľa Vážneho je úverová kapacita bratislavského letiska bez pomoci štátu približne 2 až 2,5 miliardy Sk. "Toto letisko je v dobrej finančnej kondícii a má ročné tržby okolo 1 miliardy Sk, s predpokladom 10 až 15-% nárastu. Pri takejto expanzii nie je absolútne problém, aby hociktorá banka poskytla úver v tej hodnote, ktorú som povedal," domnieva sa minister.
Medzinárodný tender na výber investora sa začal v júli 2005 a skončil v januári 2006. Za preferovaného investora MDPT navrhlo vláde spoločnosť BTS Holding, a. s., so sídlom v Bratislave, reprezentujúcu konzorcium TwoOne. Vláda SR priamy predaj schválila a rozhodnutie o privatizácii podmieňovalo predaj splnením odkladacích podmienok, napríklad udelením súhlasu PMÚ s koncentráciou do 15. augusta 2006. Z materiálu, ktorý na rokovanie vlády SR predložil minister hospodárstva SR Ľubomír Jahnátek, vyplýva, že PMÚ v termíne nevydal rozhodnutie, ktorým by udelil súhlas s koncentráciou.
Utorkové mimoriadne valné zhromaždenie vymenilo predsedu a 2 členov predstavenstva bratislavského letiska. Nový predseda predstavenstva a generálny riaditeľ František Stolárik pozná podľa Vážneho detailne prevádzku letiska. "Celý život svojej odbornej praxe, čo činí okolo 43 rokov, robí v oblasti letových prevádzkových služieb, leteckých služieb a u leteckých dopravcov," uviedol a dodal: "K nemu sme ešte priložili dvoch mladých ľudí, dravých finančníkov, ktorí vedia komunikovať s bankami ohľadne úveru. Podrobne tiež poznajú proces verejného obstarávania." Ide o Branislava Šteffeka a Petra Kostyála.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 22:23