StoryEditor

Rast cien spomalil bázický efekt, ale aj lacnejší benzín

10.11.2006, 12:37
Autor:
SITASITA

Bázický efekt znížil medziročnú infláciu v októbri na najnižšiu hodnotu v tomto roku. Podľa údajov Štatistického úradu SR vzrástli spotrebiteľské ceny oproti októbru minulého roka o 3,7 %, kým ešte v septembri medziročná miera inflácie predstavovala 4,6 %. Minulý rok v októbri sa totiž prudko zvyšovali ceny plynu, čo výraznou mierou prispelo k celkovému rastu spotrebiteľských cien. Októbrová inflácia tak len minimálne prekročila očakávania analytikov, ktorí predpokladali úroveň rastu spotrebiteľských cien v desiatom mesiaci roka vo výške 3,6 %.
Okrem bázických efektov sa podľa analytika VÚB banky Martina Lenka pod nižší rast cien podpísal najmä pokles cien pohonných hmôt, ako aj nižšie ceny v odvetví pôšt a telekomunikácií. "Tento pokles čiastočne kompenzovalo zvyšovanie cien niektorých regulovaných položiek a doznievajúceho efektu zvyšovania spotrebných daní na cigarety," uviedol analytik ING Eduard Hagara. Prekvapením bol predovšetkým nárast cien za bývanie, kde okrem cien tepla výraznejšie vzrástli aj poplatky do fondu opráv.
V novembri sa očakáva ohlásené zvýšenie cien plynu a pravdepodobne ďalší mierny pokles ceny benzínu. "Ceny potravín by mali začať sezónne rásť. Čakáme, že v novembri by mala inflácia poskočiť späť nad 4 %," uviedol analytik Tatra banky Juraj Valachy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 05:38