StoryEditor

Navrhovaná cena plynu je pre Ukrajinu neprijateľná,ohrozuje rozvoj jej ekonomiky

04.01.2006, 09:10
Autor:
TASRTASR

Hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny môže v tomto roku klesnúť o 5 % a inflácia vystúpiť až na 27 až 30 %, ak krajina bude musieť platiť za plyn cenu, ktorú požaduje Rusko. Dnes to povedal sekretár Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Anatolij Kinach pre spravodajskú agentúru Unian.
Moskva požaduje, aby Kyjev platil za 1 000 kubických metrov (m3) plynu 230 USD, čo je v prepočte 7 361,38 SKK. Ukrajina doteraz platila iba 50 USD za 1 000 m3. "Navrhovaná cena je pre Ukrajinu neakceptovateľná, pretože by nevyhnutne viedla k pádu ukrajinského sociálneho a ekonomického rozvoja, predovšetkým v južných a východných regiónoch, kde sa koncentruje priemyselný potenciál krajiny," citovala agentúra Unian Kinacha.
Kinach, ktorý je bývalým vicepremiérom, je v Rade, ktorá stanovuje politickú a hospodársku stratégiu krajiny, druhým mužom po prezidentovi Viktorovi Juščenkovi. Povedal, že sú ohrozené tisíce miest v kľúčovom chemickom a oceliarskom priemysle. Kyjev súhlasil, že musí prejsť na trhové ceny, ale uviedol, že potrebuje prechodné obdobie, aby pripravil svoju ekonomiku orientovanú na export.
V roku 2005 sa hospodársky rast krajiny spomalil pre problémy s vývozom oceliarskych a chemických výrobkov. Vláda v roku 2005 počíta s rastom HDP pod 3 % a infláciou nad 11 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 21:04