StoryEditor

Číne hrozí do roku 2010 nedostatok pracovných síl

13.05.2007, 10:10
Autor:
TASRTASR
Číne hrozí do roku 2010 nedostatok pracovných síl. Podľa vplyvnej Čínskej akadémie sociálnych vied je predovšetkým počet zatiaľ nevyužitých, disponibilných pracovníkov z vidieka nižší, než sa doteraz predpokladalo ...

..., informoval v sobotu denník China Daily. V čínskych dedinách je iba 52 miliónov dodatočných pracovných síl pod 40 rokov, namiesto 150 miliónov ako sa pôvodne rátalo.

"Čína sa posúva z éry prebytku pracovných síl do éry ich nedostatku," uvádza sa v štúdii akadémie. Vysoký počet lacnej pracovnej sily v krajine s 1,3 miliardy obyvateľov sa považuje za hlavný motor hospodárskeho rozmachu. Slabnúci prílev migrujúcich zamestnancov by mohol mať v budúcnosti za následok rast miezd. Čína preto musí svoje hospodárstvo preorientovať z produkcie náročnej na prácu na výrobu výrobkov s pridanou hodnotou, aby zostala konkurencieschopná, pripomínajú vedci, ktorí sa podieľali na vypracovaní štúdie.

V niektorých pobrežných regiónoch Číny, ako je provincia Guangdong, je nedostatok citeľný už dnes. Postupne však bude v rastúcej miere postihnutá aj centrálna Čína. Politika jedného dieťaťa, ako aj vyššie očakávania od života budú v budúcnosti viesť k prestarnutiu čínskej spoločnosti. Do roku 2010 má byť v Číne 174 miliónov ľudí starších ako 60 rokov, do roku 2040 sa má počet seniorov zvýšiť na 400 miliónov. Podľa úradných údajov je v Číne v súčasnosti 150 miliónov migrujúcich pracujúcich, ktorí putujú po krajine.

Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:45