StoryEditor

Počet konkurzov v ČR klesá, platobná morálka sa však nezlepšuje

27.01.2006, 11:59
Autor:
TASRTASR

Počet vyhlásených konkurzov v Česku dlhodobo plesá. Vlani ich bolo 1 205, rok predtým 1 461. Platobná morálka firiem však zostáva v ČR nezmenená a patrí stále k najhorším v Európe.
Vyplýva to zo štvrtkovej zverejnenej analýzy spoločnosti Coface Czech. Pozitívnym trendom je ale to, že od roku 2002 sa znižuje aj rozdiel medzi vyhlásenými a ukončenými konkurzmi. "Maximum konkurzov firma registrovala v roku 2000, kedy ich bolo vyhlásených 2 529," uviedol riaditeľ spoločnosti Coface Jiří Hylmar.
Podniky sa v ČR čiastočne prispôsobili situácii, kedy konkurzné právo nefunguje uspokojivo, povedal analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. V období silného ekonomického rastu sú podľa neho nefunkčné konkurzy pre ekonomiku menším problémom ako v období spomalenia či stagnácie. Zlá platobná morálka pravdepodobne súvisí s nízkou hrozbou konkurzu. Zároveň sa však stala normou, ktorej sa prispôsobili aj niektoré veľké a solventné firmy, dodal.
Z hľadiska jednotlivých odvetví platí, že rizikom úpadku sú najviac ohrozené: obchod, stavebníctvo a doprava. Z regionálneho pohľadu bolo najviac vyhlásených konkurzov v Prahe, Brne a Ostrave, ale úpadky neohrozujú výrazne nejaký jednotlivý región, podotkol Hylmar.
Informoval o tom český denník Právo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 20:06