StoryEditor

Česká vláda predloží parlamentu návrh reformy verejných financií v stredu

04.06.2007, 16:58
Autor:
TASRTASR

Česká vláda predloží parlamentu svoj kontroverzný balíček reforiem verejných financií v stredu. Očakáva, že prejde v prvom z troch čítaní. Dnes to povedal šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchor. Predpokladá, že dolná komora parlamentu Poslanecká snemovňa podporí návrh, ktorý má do roku 2010 znížiť schodok verejných financií na 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V tomto roku by mal deficit prekročiť 4 % HDP.
Vláda ČR, zložená z troch strán, však v 200-člennej snemovni kontroluje iba 100 kresiel, takže sa v dolnej komore parlamentu očakáva boj o reformu. Na jej schválenie teda vláda potrebuje plnú podporu zo strany svojich poslancov a absenciu alebo podporu aspoň jedného opozičného poslanca.
Tluchor uviedol, že vláda sa snaží pevne stanoviť čas hlasovania o reformnom balíčku, aby mohla zabezpečiť účasť všetkých koaličných poslancov. Dolná komora českého parlamentu bude schvaľovať plán zasadania, na ktorom vláda predloží návrh reformy, v utorok. "Snažíme sa, aby to bolo hneď na začiatku (stredajšieho zasadanie), aby sme mali priestor a pokoj," uviedol Tluchor pre agentúru Reuters.
Koalícia informovala, že v prípade zamietnutia reforiem vyhlási predčasné voľby. Hlavným bodom reformy je zjednotenie dane fyzických osôb na 15 %. Okrem toho navrhovaný balíček počíta so znížením dane právnických osôb, zvýšením dolnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) a sociálnymi škrtmi.
Tluchor uviedol, že hovoril s dvoma poslancami opozičnej ČSSD o podpore vládneho návrhu. Verí, že títo poslanci podporia reformu a pomôžu jej prejsť v prvom čítaní. "K ničomu sa nezaviazali, ale zdalo sa mi, že chápu potrebu zmeny (v oblasti daní a výdavkov)." Dodal, že bývalý minister financií z ODS Vlastimil Tlustý, ktorý vládny balíček kritizuje, návrh tiež podporí.
Tlustý požaduje vyššie zníženie daňového zaťaženia, než navrhuje vláda. Už signalizoval, že sa pokúsi vládny návrh zmeniť v druhom čítaní, ktoré by malo prebehnúť niekedy počas leta. Tretie a posledné čítanie by sa malo zrealizovať koncom leta alebo začiatkom jesene, zákon však musí byť schválený pred 30. septembrom, ktorý je posledným termínom na predloženie návrhu rozpočtu na rok 2008 parlamentu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 13:54