StoryEditor

Produkcia zemiakov pravdepodobne vzrastie, ceny by mali klesnúť

22.05.2007, 14:25
Autor:
TASRTASR

Produkcia zemiakov v SR dosiahla v minulom roku 346 193 ton pri vysadení na ploche 18 446 hektárov (ha). V tomto roku by sa ich množstvo mohlo zvýšiť. Zemiakarský zväz (ZZ) SR predpokladá, že sa zväčší aj výmera, na ktorej sa zemiaky pestujú, čo by sa mohlo odraziť na poklese cien.
Ako na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave povedal predseda ZZ Viliam Bezák, veľkí pestovatelia zemiakov v tomto roku osadili 4 650 ha, zatiaľ čo v roku 2006 to bolo približne 3 100 ha.
"Zatiaľ to vyzerá tak, že bude vyššia produkcia, a teda, že ceny budú nižšie ako vlani," povedal Bezák. Dodal však, že konečnú cenu ovplyvňuje veľa faktorov a nie je isté, či nakoniec skutočne klesne. Nové zemiaky, ktoré v súčasnosti dovážame z južných krajín Európy, sú v porovnaní s minulým rokom lacnejšie približne o 10 %.
Bezák tiež upozornil na pokračujúci trend poklesu spotreby a pestovania zemiakov v SR. V súčasnosti Slovensko pokrýva vlastnou produkciou približne 75 až 80 % spotreby. Dlhodobo klesá aj výmera, na ktorej sa "druhý chlieb" pestuje. V roku 1990 sa zemiaky pestovali na 55 000 ha, pričom ZZ odhaduje, že do roku 2010 sa budú pestovať len na 16 800 ha. Na Slovensku sa skonzumuje v priemere na 1 obyvateľa približne 76 až 80 kg zemiakov. V celej Európe sa ročne spotrebuje približne 50 až 55 miliónov ton zemiakov.
Za posledných niekoľko rokov sa Podľa Bezáka zmenila aj regionálna štruktúra zemiakarstva. "Z tradičnej zemiakarskej oblasti severu, stredu a východu SR sa gro výroby presunulo na južné a západné Slovensko, ktoré dnes predstavuje ťažisko," vysvetlil.
Na juh Slovenska sa orientujú aj zahraničné investície do zemiakarského priemyslu. Podľa Bezáka v súčasnosti pôsobí na Slovensku dánsky investor, ktorý pestuje zemiaky približne na 300 ha. "Potenciál tu je, už aj z toho dôvodu, že veľká časť pestovateľov, ktorí pestovali repu, má záujem ju do určitej miery nahradiť zemiakmi. Perspektíva tu zrejme ešte na takých 1 000 ha je," uzavrel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 12:18