StoryEditor

Štát naďalej podporuje výstavbu a modernizáciu bytov v SR, ČR a Maďarsku

30.12.2005, 09:04
Autor:
TASRTASR

Štát bude na Slovensku, Česku a Maďarsku aj v nastávajúcom roku pokračovať v podpore výstavby a modernizácie existujúcich bytových domov, avšak rozdielnou mierou. Verejné zdroje môžu fyzické osoby (FO) a právnické osoby získať na rekonštrukciu bytov najmä prostredníctvom stavebného sporenia, na novú výstavbu z fondu rozvoja bývania a na programy rozvoja bývania prostredníctvom dotácií.
Kým v ČR sa podmienky pre klientov 6 stavebných sporiteľní takmer nemenia a štátna prémia je 3 000 Kč, na Slovensku sú zmeny v rámci 6-ročného cyklu stavebného sporenia časté, čo vnáša do tohto sporenia nesystémovosť a neistotu. Napriek tomu má tento finančný produkt priestor na pokrytie záujmu klientov na niekoľko desaťročí, podotkol vedúci marketingu Prvej stavebnej sporiteľne Miloš Blanárik.
Dôkazom častých zmien je od 1. januára 2006 platná novela zákona o stavebnom sporení. Oproti roku 2005 sa podľa novely štátna prémia stavebného sporenia zníži zo súčasných 2 500 Sk na 2 000 Sk (10 % z vymeriavacieho základu). Tento krok Ministerstvo financií (MF) SR odôvodnilo postupným znižovaním úrokových sadzieb na trhu depozít. Uvedená zmena je podľa MF v súlade "s nastúpeným trendom postupného znižovania zainteresovanosti štátu na podpore stavebného sporenia v prospech zvýšenia objemu podpory pre nájomné bývanie."
Spomedzi menovaných krajín iba SR od roku 2005 zaviedla vzorec na výpočet štátnej prémie, ktorým určila výšku percentuálneho podielu prémie pri stavebnom sporení pre rok 2005 na 14,5 % z vymeriavacieho základu. Klient musel nasporiť 17 242 Sk, aby získal prémia 2 500 Sk.
Hoci podľa pôvodného návrhu novely chcelo MF zrušiť vo vzorci aj koeficient 1-% zvýhodnenia, poslanci Národnej rady SR ho zachovali. Jeho zrušenie by podľa Blanárika malo vplyv na stavebné sporenie a tým aj na dostupnosť voľných zdrojov pre poskytovanie úverov.
Aj v Maďarsku vďaka štátnej prémii pôsobia dve stavebné sporiteľne. Z nich OTP má 40-% podiel na trhu podľa zaplateného nového obchodu. Člen predstavenstva druhej sporiteľne - Fundamenta-Lakáskassza Rt. (60 %) Christian Oestreich oznámil, že problémom na získanie Maďarov pre stavebné sporenie je fakt, že uprednostňujú krátkodobé plánovanie pri nakladaní s peniazmi, pričom stavebné sporenie si vyžaduje dlhodobejšie šetriť. Zabezpečenie detí, nečakané výdavky a sporenie na dôchodok Maďari uprednostňujú pred riešením otázky bývania.
K vývoju novej bytovej výstavby uviedol, že vysoká dynamika z roku 1990, keď sa dokončilo 43 771 bytov, sa spomalila a prvý raz sa mierne táto hranica prekročila až v roku 2004.
Spomedzi nástrojov, ktoré k tomu pomohli, Oestreich menoval subvencie štátu, ako sú podpora na obstaranie bytu či bonifikácia úrokov pri úveroch na novostavby. Štátna prémia pre úvery stavebnej sporiteľne tvorí 30 % z ročného vkladu, od roku 2003 je to pre FO maximálne 300 EUR/rok a pre spoločenstvo vlastníkov bytov maximálne 885 EUR/rok. Platí 6-% úročenie úveru a 3-% úročenie vkladov. Minimálna doba sporenia je 4 roky, po 8 rokoch sporiteľ môže prostriedky voľne použiť.
Ku koncu júna obe stavebné sporiteľne evidovali 955 000 zmlúv s cieľovou sumou 4 miliardy EUR. Stavebné úvery bez medziúverov boli v hodnote 62 miliónov EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 13:46