StoryEditor

Boj dopravcov o MHD vyústil do trestného oznámenia

04.01.2006, 15:06
Autor:
TASRTASR
Konkurenčný boj dvoch dopravcov o prevádzkovanie MHD v Banskej Bystrici vyústil do trestného oznámenia. Na okresnú prokuratúru 3. januára 2006 podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa akciová spoločnosť MHD, 100-% dcérska spoločnosť mesta Banská Bystrica.

Konkurenčný boj dvoch dopravcov o prevádzkovanie mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Banskej Bystrici vyústil do trestného oznámenia. Na okresnú prokuratúru 3. januára 2006 podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa akciová spoločnosť Mestská hromadná doprava (MHD), 100-% dcérska spoločnosť mesta Banská Bystrica. TASR to dnes potvrdil predseda predstavenstva a. s. MHD Miroslav Muroň.
Podozrenie sa týka zmiznutej zmluvy o prenájme 35 vozidiel vo vlastníctve MHD, podpísanej jej predstaviteľmi so zástupcami Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Banskobystrickej dopravnej spoločnosti (BBDS) 30. decembra 2005 s platnosťou do 24. decembra 2006 bez výpovednej lehoty. Odvolávajúc sa na ňu odmieta banskobystrický dopravca, ktorý prevádzkoval MHD v krajskom sídle do Silvestra, vrátiť MHD spomínané autobusy. Práve kvôli nim skolabovala MHD v meste pod Urpínom, pretože nový prevádzkovateľ SAD Zvolen, a. s., s nimi počítal. Ide totiž o polovicu všetkých autobusov, ktoré zabezpečujú hromadnú prepravu pre takmer 90-tisícovú Banskú Bystricu. Zvolenčania tvrdia, že bez nich nie sú zatiaľ schopní jazdiť v normálnom režime. Predstavitelia SAD Zvolen podpísali s mestom Banská Bystrica dva dni pred záverom starého roka zmluvu o výkone vo verejnom záujme a z toho vyplývajúcu zmluvu o prenájme uvedených 35 autobusov.
MHD v Banskej Bystrici zabezpečuje zvolenský dopravca od 1. januára v krízových podmienkach. Autobusy jazdia ako cez víkendy a sviatky, niektoré dokonca bez evidenčných čísiel. Zatiaľ sa nedá v nich cestovať na čipové karty, ktorých majú obyvatelia mesta vyše 82 000. Na väčšine zastávok chýbajú stále označenia a cestovné poriadky. Zvolenčania už nasadili 20 nových vozidiel a snažia sa postupne obnovovať informačný systém aktuálnymi výveskami s odchodmi autobusov.

01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nižšia stredná, ale dôležitá
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. jún 2024 08:28