StoryEditor

ŠVPS vo februári odhalila 254 druhov potravín, ktoré nespĺňali zákonné normy

10.03.2006, 13:24
Autor:
TASRTASR
Z celkového počtu 2 634 prekontrolovaných objektov zistili nedostatky v 1 053 prípadoch, čo predstavuje 39,97 %. V januári to bolo 31,5 %. Obchodné reťazce sa spoliehali, že ŠVPS nebude vykonávať toľko kontrol v dôsledku zaneprázdnenosti vtáčou chrípkou.

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR odhalili pri februárových kontrolách 254 druhov výrobkov v hodnote 147 840 Sk, ktoré nespĺňali požiadavky stanovené zákonom o potravinách. Následne vydala ŠVPS opatrenia o zákaze ich uvádzania do obehu. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.
Celkovo vykonali inšpektori vo februári 3 260 kontrol. Z celkového počtu 2 634 prekontrolovaných objektov zistili nedostatky v 1 053 prípadoch, čo predstavuje 39,97 %. V januári to bolo 31,5 %. "Príčiny boli pragmatické. V decembri minulého roka sme zaznamenali vysokú obrátkovosť tovaru, preto sa v januári tovary po záruke vyskytovali zriedkavo. Vo februári už tento trend ustúpil," vysvetlil Simon. Počet nevyhovujúcich potravín sa vo februári zvýšil podľa Simona aj preto, lebo obchodné reťazce sa spoliehali, že ŠVPS nebude vykonávať toľko kontrol v dôsledku zaneprázdnenosti vtáčou chrípkou.
Do laboratórií bolo na kontrolu kvality odoslaných 1 068 vzoriek potravín, z čoho 37, teda 3,46 %, nevyhovovalo platným právnym predpisom. Najčastejšími nedostatkami, ktoré inšpektori zistili vo výrobe, bola nedostatočná hygiena v podobe znečistených technologických zariadení či potravín uložených priamo na podlahe. V obchodných sieťach chýbali dodacie listy na mäsové výrobky, balené mäso sa predávalo bez označenia. Po lehote spotreby sa predávalo 215 druhov potravín, spresnil minister.
Inšpektori riešili aj priame podnety a sťažnosti spotrebiteľov, ktorých bolo vo februári 104, z toho bolo 33 opodstatnených, 49 neopodstatnených a v 22 prípadoch nebolo možné dokázať opodstatnenosť.
Na predaj senzoricky zmeneného mäsa a mäsových výrobkov podali spotrebitelia 51 sťažností, z toho 9 bolo opodstatnených. Napríklad Lovecká saláma vykazovala senzorické zmeny v chuti a vôni u predajcu Kaufland SR, v. o. s., vo Zvolene. Nevyhovujúce skladové podmienky pre mäso a mäsové výrobky sa zistili v predajni v Lučenci na Rádayho ulici a nehygienický predaj mäsových výrobkov bol lokalizovaný na Trhovisku Žilinská v Bratislave.
Na mliečne výrobky sa spotrebitelia sťažovali v 8 prípadoch, z toho 4-krát opodstatnene. Napríklad Tatranský syr rival, ktorý vyrobila Tatranská mliekareň Kežmarok, nebol konzumovateľný pre vysoký obsah soli. Kaufland SR v Spišskej Novej Vsi predával syr Eidam so zmenenými senzorickými vlastnosťami a plesnivý.
Simon vyzval spotrebiteľov, aby aj naďalej telefonovali svoje podnety pre ŠVPS na kontrolu potravín. "Najlepším kontrolórom je spotrebiteľ," dodal. Zároveň oznámil, že nariadil začiatok akcie Veľká noc. Je zameraná na kontrolu výrobkov, ktoré sú frekventované v tomto období, teda čokoláda a čokoládové výrobky, ale aj mäso, na ktorom sa majú vykonať detailnejšie rozbory zloženia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 09:22