StoryEditor

Brestenská žiada z rozpočtu ďalších 80 miliónov Sk na projekt Infovek

09.12.2005, 08:59
Autor:
TASRTASR

očas dnešnej rozpravy v Národnej rade (NR) SR k budúcoročnému rozpočtu poslankyňa ANO Beáta Brestenská požiadala kolegov o podporu pri schvaľovaní navýšenia prostriedkov pre projekt Infovek informatizácia regionálneho školstva. Pôvodnú čiastku 217 miliónov Sk vzápätí redukovala na konečných 80 miliónov. Jej ďalší návrh sa týkal len aktualizácie a zreálnenia niektorých cieľov ministerstva školstva, netýkali sa finančných položiek štátneho rozpočtu.
Brestenská pri predstavení svojich návrhov využila technické vymoženosti rokovacej sály a prezentovala poslancom zábery modernej školy, v ktorej mali všetci študenti k dispozícii prenosné počítače.
Do ostrej kritiky reformy zdravotníctva sa v rozprave pustil poslanec Smeru - SD Pavol Paška, ktorý reformu ministra Rudolfa Zajaca označil za nezmysel. Za neúnosné pokladá ďalšie zaťažovanie obyvateľstva a ďalšie znižovanie mzdového ohodnotenia pracovníkov v zdravotníctve. Na Slovensku podľa neho nie je politická vôľa starať sa o zdravie a peňaženky občanov a z tohto dôvodu nepredložil ani pozmeňujúce návrhy k rozpočtu, ktorý jeho strana nemôže podporiť. Poslanec okamžite žiada zastaviť rast spoluúčasti pacienta a postupne zmeniť trend vývoja verejných zdrojov.
Nezávislá poslankyňa Ľubica Navrátilová zo Slobodného fóra sa v rozprave spýtala, kde sa v rozpočte vezmú 2 miliardy Sk na odstránenie nespravodlivostí pri nižších dôchodkoch priznaných do roku 1995, čo avizovala ministerka práce a sociálnych vecí Iveta Radičová. Pripomenula, že v rámci aktívnej politiky trhu práce podpora domácich podnikateľov klesla z 3,3 na 2,8 miliardy Sk. Návrh rozpočtu podľa nej nie je pravicový, pretože "vyhadzuje zbytočne verejné výdavky" a je nedôveryhodný. Upozornila, že napríklad od roku 2003 vzrástol rozpočet Národného inšpektorátu práce o 83 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 05:20