StoryEditor

Na vyrovnávanie regiónov do roku 2013 pôjde viac ako 600 miliárd Sk

06.06.2006, 14:24
Autor:
TASRTASR
V novom programovom období 2007 až 2013 sa bude viac investovať do rozvoja regiónov s výnimkou Bratislavského kraja. Slovensko ako člen EÚ má z eurofondov v sedemročnom programovom období vyčlenenú sumu viac ako 400 miliárd Sk.

S vývojom stavebnej produkcie, bytovej výstavby a regionálnym rozvojom v končiacom sa štvorročnom období fungovania vlády vyjadril minister výstavby a regionálneho rozvoja SR László Gyurovszky spokojnosť.
Stavebníctvo napreduje a pripravený stavebný zákon po jeho schválení pomôže mnohé oblasti stavebného konania zjednodušiť.
V bytovej výstavbe, vyzdvihol, sa presunom zdrojov zo štátneho rozpočtu po zrušení napríklad bonifikácie úrokov pre hypoúvery, podarilo postaviť viac nájomných bytov a regenerovať panelové sídliská, čo bude podľa jeho slov aj trend pre ďalšie obdobia.
V novom programovom období 2007 až 2013 sa bude viac investovať do rozvoja regiónov s výnimkou Bratislavského kraja. Ako povedal, do roku 2013 z eurofondov a štátneho rozpočtu viac ako 600 miliárd Sk zabezpečí v obciach a mestách zrekonštruovať viac ako 50 % škôl a viac ako 50 % nemocníc. Vďaka týmto prostriedkom sa zdynamizuje aj výstavba diaľnic a rýchlostných ciest v menej rozvinutých regiónoch, kde sa zahraniční investori oproti Bratislavskému kraju angažujú v súčasnosti menej.
Čerpanie eurofondov po roku 2007 by malo zvýšiť konkurencieschopnosť a zmenšiť rozdiely v regiónoch, podčiarkol minister.
Slovensko ako člen EÚ má z eurofondov v sedemročnom programovom období vyčlenenú sumu viac ako 400 miliárd Sk, ktorá sa môže čerpať do roku 2015. Z týchto prostriedkov podľa vládou schváleného dokumentu Národný strategický referenčný rámec (NSRR) bude 40 % smerovať na znalostnú ekonomiku a 50 % na dopravnú a základnú infraštruktúru. Dokument už SR postúpila na posúdenie do Bruselu a v súčasnosti sa pripravujú operačné programy. "Cieľom nového referenčného rámca je zvýšiť na Slovensku priemernú hodnotu HDP na obyvateľa zo súčasných asi 51 % na 60 % do roku 2013 a produktivitu práce dostať na úroveň 70 % priemeru EÚ." Referenčný rámec je jeden z najlepších, ktorý zodpovedá potrebám Slovenska, vyjadril sa Gyurovszky. Odpovedá totiž na najpodstatnejšie otázky - dobudovanie infraštruktúry a prechod Slovenska na znalostnú ekonomiku, ktorá mu dlhodobo zaručí konkurencieschopnosť, keď už naša komparatívna výhoda - nízke ceny práce - pominie a zrejme investori, ktorí prinášajú malú pridanú hodnotu, sa posunú ďalej na východ, ako sme toho už niekedy aj teraz svedkami. Toto je jedinečná šanca pre Slovensko a myslím si, že sa nám ju podarilo uchopiť a že sme pre budúce vlády pripravili dobré východisko, uzavrel hodnotenie rezortu minister.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 11:08