StoryEditor

Britský FSA nezablokuje verejnú ponuku akcií Rosnefti, ako to chcel Jukos

12.07.2006, 13:42
Autor:
TASRTASR

Britský Úrad pre finančné služby (FSA) oznámil ruskej ropnej spoločnosti Jukos svoje rozhodnutie, že nezablokuje verejnú ponuku akcií spoločnosti Rosnefť. V utorok to oznámil zdroj blízky situácii.
Jukos sa obrátil na FSA, aby zastavil verejnú ponuku akcií Rosnefti, ktorá sa má začať v Londýne a Moskve už tento týždeň. Ako dôvod Jukos uviedol, že verejná ponuka sa týka predaja ukradnutého majetku. Jukos zaň považuje jednotku Juganskneftegaz, ktorú stratil v prospech Rosnefti v neprehľadnej aukcii, ktorú viacerí považujú za vynútenú ruskou vládou.
FSA, ktorý preskúmal potenciálnu pascu na investorov na základe informácií dostupných v prospektoch verejnej ponuky Rosnefti, to odmietol komentovať.
Jukos stratil kontrolu nad dcérskou spoločnosťou Jugansk vo vynútenej aukcii, ktorá bola výsledkom série tvrdení, že Jukos na nedoplatkoch na daniach dlhuje štátu niekoľko miliárd USD. Viacerí analytici vnímali tieto tvrdenia ako kampaň Kremľa, ktorá bola namierená proti politicky aktívnemu zakladateľovi Jukosu Michajlovi Chodorkovskemu, ktorý si v súčasnosti odpykáva 8-ročný trest za podvod a daňové úniky.
Jugansk kúpila neznáma spoločnosť, ktorá ho krátko nato predala spoločnosti Rosnefť.
Rosnefť, vplyvná ruská spoločnosť, plánuje získať najmenej 11 miliárd USD prostredníctvom verejnej ponuky svojich akcií na burzách v Londýne a Moskve. Verejná ponuka sa týka približne 13 až 19-% balíka akcií ropnej spoločnosti.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 14:39