StoryEditor

Kalousek chce stanovenie termínu prijatia eura na rok 2012

11.05.2007, 19:20
Autor:
TASRTASR

Český minister financií Miroslav Kalousek sa bude usilovať, aby vláda ČR v auguste stanovila termín zavedenia eura v krajine na 1. január 2012. Kalousek zdôraznil, že určenie konkrétneho dátumu na prijatie spoločnej európskej meny má predovšetkým politické dôvody. "Vstup do eurozóny je politickým rozhodnutím a politickým projektom," vyhlásil Kalousek v súvislosti s tým, že v apríli vládou schválený národný plán pre zavedenie eura neobsahoval žiadny konkrétny termín na prijatie novej meny.
Podľa ministra je jedinou bariérou pre zavedenia eura súčasný stav verejných financií. Preto je podľa neho potrebná reforma, ktorá by ozdravila štátnu kasu. Kabinet pred nedávnom predstavil reformný balík, ktorý uvažuje o rozsiahlych opatreniach v daňovej a sociálnej oblasti. Návrhom sa bude český parlament zaoberať v lete, prijatie úsporných opatrení je však otázne. Vládna koalícia má totiž v 200-člennom parlamente iba 100 hlasov.
Česko zápasí s problémami predovšetkým v oblasti rozpočtového deficitu, ktorý môže podľa Maastrichtských kritérií dosiahnuť maximálne 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Český národný plán, ktorý vychádza z revidovaného konvergenčného programu, počíta v tomto roku s deficitom na úrovni 4 % HDP. Plánovanými rozpočtovými škrtmi a ďalšími opatreniami chce vláda znížiť deficit verejných financií v roku 2008 na 3,0 %, v roku 2009 na 2,6 % a o rok neskôr na 2,3 %.
Informovala o tom tlačová agentúra APA.
5 mit gl

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 06:39