StoryEditor

Niskanen: Reformy na Slovensku si zaslúžia pochvalu

09.12.2005, 09:26
Autor:
TASRTASR

Ekonomické a sociálne reformy na Slovensku si podľa významného amerického ekonóma Wiliama Niskanena zaslúžia pochvalu. "Zvýšili ste svoj ekonomický rast a znížili infláciu, Američania by sa od vás mohli učiť," uviedol Niskanen na dnešnej tlačovej konferencii.
Problémom však podľa neho zostáva naďalej vysoká nezamestnanosť nielen na Slovensku, ale aj v iných štátoch Európskej únie (EÚ). Jedným z dôvodov je tiež transformácia niektorých členov z plánovaného hospodárstva na trhové.
Niskanen sa venoval aj otázke EÚ. Odmietnutie euroústavy vo Francúzsku a Holandsku považuje za šancu ako hľadať nové možnosti integrácie. V navrhnutej podobe euroústavy vidí tri hlavné problémy. Nejasne zadefinovaný vzťah medzi úniou a členskými štátmi, posilnenie kompetencií Európskej komisie a Charta základných práv ako výpočet garantovaných nárokov a práv smerujúcich k harmonizovanému sociálnemu euroštátu.
Americký ekonóm definuje štyri hlavné alternatívy politickej a ekonomickej budúcnosti Európy. Prvou z nich je systém národných štátov. Ich základom by mala byť politická samostatnosť. Európania by mali považovať skupinu nezávislých národných štátov za alternatívu nákladnej, slobodu obmedzujúcej uniformity európskeho štátu.
V rámci selektívnej funkčnej integrácie upozorňuje Niskanen na problém európskej menovej únie. Podľa neho je problematická a neudržateľná. Jej rozpad predpokladá do 10 rokov.
Ďalšou alternatívou je spoločenstvo európskych národných štátov. Takéto spoločenstvo by nemalo právomoc zdaňovať a príspevky členských štátov by boli priamo úmerné miere ich zastúpenia.
Ako poslednú alternatívu Niskanen uvádza Európsky štát, kde euroústava predstavuje najdôležitejší krok k jeho dosiahnutiu.
Wiliam A. Niskanen je od roku 1985 riaditeľom Cato Institute, nezávislej výskumnej a vzdelávacej inštitúcie vo Washingtone. Pred rokom 1985 pôsobil aj ako poradca Ronalda Reagana. Bol tiež profesorom na Univerzite v Berkley, je autorom mnohých teoretických diel, v ktorých sa venuje najmä úlohe vlády v spoločnosti, verejným financiám a menovej politike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 12:10