StoryEditor

Microsoft dostane od EK ďalšiu pokutu vo výške 280,5 mil. eur

12.07.2006, 14:07
Autor:
SITASITA

Softvérový gigant Microsoft dostane pokutu 280,5 mil. eur za to, že nevykonal nápravné opatrenia, ktoré firme už skôr prikázala uskutočniť Európskou komisiou (EK). Informovala o tom v stredu eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová po stretnutí komisie, ktorá rozhodovala o udelení pokuty. "Neverím vyjadreniam Microsoftu, podľa ktorých firma nerozumela požiadavkám komisie, pretože rozhodnutie z marca 2004 je úplne jasné," uviedla Kroesová. Komisárka však dodala, že Microsoft začal konečne spolupracovať konštruktívnym spôsobom, aj keď ešte stále v prevažnej miere nespĺňa podmienky rozhodnutia.
Nová pokuta navŕši už skôr uvalený rekordný finančný postih vo výške 497 mil. eur, ktorý EK vymerala Microsoftu spolu so sankciami za samotný prečin. V marci 2004 Európska komisia prehlásila, že softvérový gigant Microsoft zneužil dominantné postavenie svojho operačného systému Windows, a nariadila spoločnosti poskytnúť konkurenčným firmám informácie tak, aby mohli vytvoriť softvér kompatibilný so systémom Windows. Taktiež žiadala, aby spoločnosť bola k júnu 2004 pripravená svoje nekalé praktiky zmeniť. Podľa EK tak však firma doposiaľ neurobila.
Microsoft tvrdí, že uskutočnil všetky kroky, o ktoré ho komisia žiadala, dodáva však, že komisia až donedávna jasne neformulovala svoje požiadavky. Softvérový gigant musí do konca júla vyhovieť štandardom EK pre plnenie sankcií, inak bude čeliť ďalšiemu navýšenie pokút, uviedli dva zdroje. Microsoft prisľúbil, že potrebné dokumenty dodá do 18. júla.

(1 EUR = 38,418 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 05:48