StoryEditor

Opozícia sa pokúsi s podporou verejnej mienky obhájiť 2. pilier sporenia

21.01.2007, 14:33
Autor:
TASRTASR

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes opätovne potvrdil, že jeho strana nečaká, kým príde vláda s konkrétnymi opatreniami na zmeny v dôchodkovej reforme. Rozbieha už kampaň, ktorou chce občanov - sporiteľov upozorniť o ohrození ich nasporených peňazí v 2. pilieri dôchodkového sporenia, teda ich budúcich dôchodkov. Opozičné strany už avizovali predložiť poslanecký návrh ústavného zákona na ochranu 2. piliera dôchodkového sporenia.
V diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk Dzurinda ďalej potvrdil, že cieľom opozičných strán prostredníctvom kampane v regiónoch "ani nie je ústavný zákon, cieľom je ubrániť 1,5 milióna občanom ich peniaze v dôchodcovských spoločnostiach - brániť ľudí, ktorí sa seriózne rozhodli šetriť si na svoj dôchodok." Ľuďom treba sprítomniť zámery vlády, čo sa chystá a získať ich preto, "aby sme spolu tomu zabránili."
Dzurinda ďalej uviedol, že 65 hlasov opozície oproti 85 hlasom koalície v parlamente nemá pri spomínanom ústavnom zákone šancu získať podporu. Opozícia preto vopred hľadá chýbajúce "hlasy" v podobe verejnej mienky. Ak sa verejná mienka zdvihne, vláda si nedovolí siahnuť na 2. pilier, mieni predseda SDKÚ-DS.
Opozícia rozbieha kampaň pred tým ako bude známe konečné znenie analýzy rezortu práce o dôchodkovej reforme v SR. Analýza má byť pripravená do konca marca 2007. "Ak sa začneme aktivizovať až vtedy, keď bude reálny návrh na stole, prehráme všetko. To by bolo veľmi nezodpovedné. Je mnoho relevantných vyhlásení a uznesenie vlády SR, ktoré ukladá ministerke Tomanovej pripraviť analýzu a nikto z vládnych činiteľov nie že nespochybnil, ale oni pripustili, že je možné siahnuť aj na 2. pilier," konštatoval Dzurinda.
Už keď SDKÚ-DS spolu s partnermi rozbehla spomínanú kampaň v regiónoch a oznámili podanie návrhu ústavného zákona, už vtedy podľa slov Dzurindu začala ministerka cúvať. "Chceme mať istotu, že ľuďom, ktorí šetria poctivo a zodpovedne nikto na ich peniaze nesiahne."
Keďže sa strany ĽS-HZDS a SNS stavali pred voľbami skôr za udržanie zásadných reformných krokov z dielne predchádzajúcej vlády, "je preto našou povinnosťou sa v Národnej rade SR o to pokúsiť," zabrániť zásah do dôchodkového systému, siahnuť na 2. dôchodkový pilier sporenia. K tejto otázke "máme už na budúci dohodnuté rokovania s SNS a ĽS-HZDS, sľúbil sa aj predseda poslaneckého klubu SMER-SD," povedal Dzurinda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 23:17