StoryEditor

Putin: Držitelia licencie na ťažbu z plynového poľa Kovykta neplnia podmienky

04.06.2007, 11:48
Autor:
TASRTASR

Rusko stratilo trpezlivosť so spoločným britsko-ruským podnikom TNK-BP ohľadne využívania gigantického plynového poľa Kovykta.
Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina pole disponuje rezervami v objeme 3 bilióny kubických metrov plynu, čo je takmer úroveň celkových rezerv Kanady. "Ako dlho máme tolerovať to, keď členovia konzorcia nerobia nič v záujme plnenia podmienok licencie?" povedal Putin pred stretnutím skupiny G8 v Nemecku.
V piatok ruské ministerstvo prírodných zdrojov odložilo o dva týždne rozhodnutie o odobratí licencie spoločnosti TNK-BP na ťažbu zemného plynu zo sibírskeho poľa Kovykta. Podľa analytikov je tento krok zámerný, aby sa Rusko vyhlo konfliktom počas summitu G8 v Nemecku i nadchádzajúceho ekonomického fóra v St. Petersburgu.
TNK-BP plánoval exportovať zemný plyn z Kovykty do Číny. Projekt stroskotal po intervencii ruského monopolu Gazprom a konzorcium bolo nútené znížiť produkciu. Gazprom zamedzil plány TNK-BP kvôli presadeniu svojho vlastného projektu do Číny.
Podľa Putina spoločnosť TNK-BP vedela o možných reštrikciách spojených s prístupom k ruským plynovodom a napriek tomu licenciu kúpila. Gazprom vlastní monopol na export zemného plynu z Ruska od roku 2005, zatiaľ čo TNK-BP získal licenciu v roku 1996, pripomína agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 04:34