StoryEditor

Investori stále viac ovplyvňujú stratégiu koncernov

15.08.2006, 11:43
Autor:
TASRTASR

plyv veľkých investorov na manažment firiem rastie: Z prieskumu PR agentúry Brunswick medzi európskymi koncernami vyplynulo, že investorom nejde iba o to, aby firmy boli zodpovedne riadené, ale aj o to, aby sami ovplyvňovali každodenný život firiem. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt vo svojom online vydaní.
Pätina opýtaných 75 manažérov najväčších spoločností v Európe, kótovaných na burze, ktoré reprezentujú trhovú kapitalizáciu 870,4 miliardy EUR, v prepočte 32,696 bilióna SKK, predpokladá, že aktívni veľkí akcionári sa budú podieľať na ich spoločnosti. Zo zvyšných 4 pätín sa 65 % chce pripraviť na silnejší vplyv, hoci nateraz nepočítajú so vstupom takýchto akcionárov do svojich spoločností.
Práve nemecké firmy majú pri tejto téme nastražené uši. Majú na to dôvod: "V Nemecku budú aktívni veľkí investori v budúcnosti zohrávať zreteľne dôležitú úlohu," konštatoval Dirk Notheis, jeden zo šéfov investičného bankovníctva v americkej banke Morgan Stanley vo Frankfurte. Nemecký kapitálový trh sa dostáva stále viac do centra pozornosti aj zahraničných investorov.
V Nemecku sa záujem veľkých investorov sústredí na malé a stredné podniky, domnieva sa šéf investičnej banky Lincoln International Michael Drill. "Tu môžu s malým množstvom peňazí získať vplyv a niečo dokázať," vysvetlil. Predpokladá, že asi 20 firiem z celkového počtu 50 spoločností zahrnutých do akciového indexu M-Dax by sa mohlo dostať do zorného uhla pozornosti veľkých akcionárov. Pri hlavnom nemeckom akciovom indexe Dax, ktorý tvorí 30 koncernov, by sa to mohlo týkať tak pol tucta spoločností.
(1 EUR = 37,564 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 08:46