StoryEditor

Transitforum Austria ostro kritizuje koncern Lidl za jeho obchodnú politiku

06.07.2006, 13:26
Autor:
TASRTASR

Záujmové združenie Transitforum Austria-Tirol ostro kritizuje obchodný koncern Lidl za to, že nenakupuje poľnohospodárske produkty v blízkosti svojich predajní, ale hlávkový šalát, reďkovky alebo zemianky do nich dopravuje zo vzdialenosti stoviek kilometrov (km). Členovia Transitfora dnes navrhli, aby sa "postavili pre hltačov kilometrov" ďalšie prekážky.
V stanovisku uvádzajú, že kto sa rozhodne pre nákup produktov v regióne, posilňuje kúpnu silu, zabezpečuje pracovné a učňovské miesta a platí dane a odvody. Vyhýba sa najazdeniu tisícov kilometrov po cestách Európy, spojených so zbytočným hlukom a zamorovaním vzduchu škodlivinami. Uviedli to v stanovisku odporcovia zbytočnej tranzitnej dopravy.
Svoje tvrdenie dokumentujú tým, že hlávkový šalát dovážal Lidl do Tirolska z 1 100 km vzdialeného nemeckého Oldenburgu, reďkovky zo 435 km vzdialeného nemeckého Zeiskamu a nové zemiaky zo 750 km vzdialeného nemeckého Krefeldu. Tie isté produkty sa však pestovali v regióne a boli na pultoch miestnych obchodov.
Vedenie Lidla zatiaľ ku kritike nezaujala stanovisko.
Informovala o tom rakúska agentúra APA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 20:51