StoryEditor

BenQ skončil druhý kvartál so stratou 2,51 mld. TWD

24.08.2006, 15:35
Autor:
SITASITA

Taiwanská spoločnosť BenQ vykázala v druhom kvartáli stratu v objeme 2,51 mld. taiwanských dolárov (TWD), čo pripisuje najmä silnej konkurenciu na trhu s mobilnými telefónmi a vysokým výdavkom na reštrukturalizáciu. BenQ, ktorý vlani odkúpil od nemeckej firmy Siemens divíziu mobilných telefónov, je stratový už tretí kvartál za sebou. Prevádzková strata spoločnosti sa v sledovanom kvartáli prehĺbila na 9,34 mld. TWD, zatiaľ čo tržby poklesli na 54,85 mld. TWD.
BenQ sa kúpou mobilnej divízie Siemensu stal šiestym najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete. V súčasnom treťom kvartáli firma očakáva stagnáciu tržieb aj dodávok, odvolávajúc sa na silnú konkurenciu. Spoločnosť plánuje do konca tohto roka vyčleniť divízie nezaoberajúce sa výrobou mobilov. Tento krok by mal zjednodušiť prevádzku a zvýšiť efektivitu výroby. Do kľúčovej divízie mobilných telefónov plánuje BenQ investovať 400 mil. USD. Mobilná divízia, ktorá vytvára polovicu tržieb spoločnosti, by mala vykázať zisk v polovici budúceho roka.
Spoločnosť BenQ, ktorej trhová hodnota sa pohybuje okolo 2 mld. USD, agresívne expanduje na trhy v Nemecku, Rusku, Španielsku, Číne, Taiwane či Thajsku. Spoločnosť však naráža na silnú konkurenciu väčších výrobcov ako Nokia, Motorola, Samsung Electronics či Sony Ericsson. Okrem mobilných telefónov sa BenQ zaoberá aj výrobou LCD monitorov pre rôzne zahraničné firmy.

(100 TWD = 90,858 SKK)
(1 USD = 29,356)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 12:18