StoryEditor

Horná komora japonského parlamentu neschválila privatizáciu pošty

08.08.2005, 12:07
Autor:
TASRTASR

Horná komora japonského parlamentu dnes v hlasovaní odmietla vládny návrh zákona o privatizácii pošty v krajine. Krátko po oznámení rozhodnutia poslancov premiér Juničiro Koizumi zvolal mimoriadne zasadnutie vlády, aby pripravil podmienky na vypísanie predčasných parlamentných volieb. Komora zamietla návrh pomerom hlasov 125 ku 108. Proti reforme hlasovalo aj 22 členov Koizumiho vládnej Liberálnodemokratickej strany.
Poslanci odôvodnili svoje odmietavé stanovisko k návrhu tým, že zverenie poštových služieb do rúk súkromných firiem by viedlo k ich zhoršeniu na vidieku a k prepúšťaniu.
Japonská pošta mala byť podľa predstáv vlády rozčlenená na štyri podniky v rámci strešnej holdingovej správy. Štát by si v holdingovej spoločnosti zachoval minoritný blokovací podiel.
Pošta ostrovnej krajiny má 24 700 úradov, v ktorých pracuje 280 000 osôb. Pošta spravuje takmer tretinu vkladov Japoncov, 1,6 bilióna EUR, čo je v prepočte vyše 62 biliónov SKK. Podľa rakúskeho denníka Der Standard by neskoršie vyčlenenie poštovej banky z holdingu viedlo k vzniku najväčšia banky sveta.
Informovali o tom Reuters a Der Standard.
(1 EUR = 38,823 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 17:56