StoryEditor

Greenspan očakáva aj v budúcnosti rast amerického hospodárstva

21.07.2005, 10:55
Autor:
TASRTASR

Šéf americkej centrálnej banky Fed Alan Greenspan dnes vo finančnom výbore Snemovne reprezentantov Kongresu USA vystúpil s polročnou správou o stave americkej ekonomiky. Povedal, že aj v budúcnosti očakáva rast hospodárstva a následné zvyšovanie úrokových sadzieb. Zároveň však varoval pred "dôležitými neistotami", ktoré môžu skomplikovať túto pozitívnu prognózu. Medzi tieto faktory patria vysoké ceny ropy, cena práce, budúci vývoj krátkodobých úrokov a nebezpečenstvo, ktoré predstavujú pre americký trh s nehnuteľnosťami. Vysoké ceny ropy obmedzujú výdavky spotrebiteľov a brzdia hospodársky rast. "Základná prognóza pre americké hospodárstvo je trvalý hospodársky rast a iba mierne inflačné tlaky."
Táto správa o stave americkej ekonomiky je pravdepodobne posledným Greenspanovým vystúpením pred Snemovňou reprezentantov Kongresu, pretože po 18 rokoch na čele Fedu odchádza začiatkom budúceho roka do dôchodku. Ďalšia polročná správa je naplánovaná na február 2006.
Fed od júna 2004 zvyšoval kľúčovú sadzbu deväťkrát za sebou. V súčasnosti predstavuje 3,25 %. Najbližšie zasadanie Fed týkajúce sa úrokových sadzieb je naplánované na 9. augusta tohto roka. Rast amerického hospodárstva predstavoval v minulom roku 4,4 % a v 1. štvrťroku tohto roka 3,8 %. Pre tento a nesledujúci rok počíta Greenspan s rastom 3,0 až 3,75 %. Pokiaľ ide o mieru nezamestnanosti počíta približne s 5 %. Ceny sa v júni v porovnaní s májom nezvýšili. Medziročne narástli o 2,5 %.
Greenspan varoval pred špekuláciami na americkom trhu s nehnuteľnosťami. V niektorých oblastiach USA vzrástli ceny na neúnosnú úroveň. V 1. štvrťroku medziročne stúpli ich priemerné ceny v USA o 12,5 % až 30 %.
Z dlhodobého hľadiska predstavujú pre hospodárstvo najväčšie riziko teroristické útoky a geopolitické neistoty. Greenspan okrem toho spomenul aj narastajúci odpor voči globalizácii.
Informovala o tom britská agentúra Reuters a nemecká agentúra DPA.
1 3 lom pop

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 06:41