StoryEditor

Česká národní banka sa v regióne považuje za najlepšieho komunikátora

30.08.2005, 16:08
Autor:
TASRTASR

Centrálne banky strednej a východnej Európy odvádzajú dosť dobrú prácu, pričom Česká národní banka (ČNB) je o trochu lepšia v komunikácii a efektívnejšia ako národné banky v okolitých štátoch.
V prieskume agentúry Reuters dalo 26 analytikov, ktorí sa zaoberajú stratégiami na rozvojových trhov, v priemere 8 bodov z 10-bodovej stupnice za jednoznačnosť komunikácie.
Na druhej priečke sa umiestnila so 7 bodmi maďarská centrálna banka. Poľská a slovenská národná banka dosiahli každá priemerné hodnotenie 6 bodov a Rumunsko 5 bodov.
"Česi sú vo výhodnejšej pozícii, ako ostatné krajiny, pričom tiež dokázali, podľa môjho názoru, lepšie zvládnuť očakávania trhu a viesť trh zrejme lepšie ako všetky ostatné centrálne banky v regióne," uviedol Dwyfor Evans z Bank of America.
Česká republika má nižšiu infláciu ako väčšina z jej susedov. Rovnako má aj najnižšie úrokové sadzby v regióne. Referenčná sadzba je na úrovni 1,75 % po jej celkovom znížení o 75 percentuálnych bodov počas tohto roka.
Giancarlo Perasso z WestLB uviedol, že úspechy menovaných bánk sú osobitne povšimnutiahodné, pretože ich dosiahli za relatívne krátke obdobie. "Ľudia na trhu skutočne berú tieto banky, ako by išlo o ECB alebo Fed, čo je pre ne veľký kompliment. Je to dôkaz, že dosiahli veľkú reputáciu," uviedol. "Začali iba v roku 1990, teda urobili enormný pokrok."
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 16:33