StoryEditor

Kúpele Štrbské Pleso investujú do rekonštrukcie 500 miliónov Sk

09.05.2005, 12:05
Autor:
TASRTASR

V novembri tohto roku vystriedajú klientov liečebného domu Helios na Štrbskom Plese stavbári. Začne sa rozsiahla rekonštrukcia, ktorá potrvá približne dva roky a vyžiada si pol miliardy korún.
Generálny riaditeľ akciovej spoločnosti Kúpele Štrbské Pleso Marián Zubo zdôraznil, že cieľom rekonštrukcie je vyšší štandard poskytovaných služieb. "Prispôsobujeme sa požiadavkám klientov. Aj v rámci kúpeľníctva potrebujeme posunúť zariadenia dopredu a zlepšiť podmienky na poskytovanie procedúr." Helios by sa mal po rekonštrukcii zaradiť do kategórie trojhviezdičkových zariadení.
Na margo využitia kapacít generálny riaditeľ uviedol, že vlani dosiahla vyťaženosť liečebného domu Helios 62,7 %. Počet lôžkodní u dospelých a detských pacientov poklesol medziročne o vyše 24 000, čo pri priemernej cene za ošetrovací deň (650 Sk) predstavovalo asi 15 miliónov Sk. Minuloročné výsledky nepriaznivo ovplyvnilo viacero faktorov, okrem všeobecného poklesu počtu návštevníkov i prenocovaní na Slovensku najmä zmeny pri poskytovaní kúpeľnej starostlivosti.
K zmenám došlo koncom roku 2003 a dôsledkom bol výrazný pokles počtu pacientov, ktorí prichádzali do Tatier na liečenie prostredníctvom zdravotných poisťovní. "Kúpele aj svojim členením boli postavené práve na kúpeľnej starostlivosti," zdôraznil Zubo, podľa ktorého bez dôrazu na komerciu by hospodárske výsledky za vlaňajšok boli veľmi zlé. Kúpele zamestnávajú 183 ľudí, čo taktiež motivovalo vedenie hľadať nové možnosti a nových klientov. "Absolvovali sme viacero výstav, oslovili množstvo firiem. Nechceli sme riešiť situáciu prepúšťaním zamestnancov," konštatoval generálny riaditeľ.
V liečebnom dome Helios na Štrbskom Plese z celkového počtu 105 820 lôžkodní v roku 2003 patrilo poisťovniam 67,6 % a tzv. komercii 32,4 %. Vlani sa zvýšil podiel komercie na 48,4 %. Klientom ponúkali nové rekondičné či programové pobyty. Nárast rekondičných pobytov vlani priniesol 5 miliónov Sk, nárast ubytovania ďalšie 2 milióny Sk.
Kým na jednej strane sa počet lôžkodní vlani znížil, zariadenia kúpeľov využilo o vyše 1 300 klientov viac. Zdanlivý paradox súvisí s priemernou dĺžkou pobytu, ktorá sa skrátila z 12 dní na 9,1 dňa.
Prírodné klimatické Kúpele Štrbské Pleso, a. s., ležia v nadmorskej výške 1 351 metrov, čo priaznivo vplýva na chronické ochorenia dýchacieho systému.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 02:17