StoryEditor

Nemeckí rušňovodiči znovu pohrozili ostrým štrajkom

22.09.2007, 09:55
Autor:
TASRTASR
Po stroskotaní sprostredkovateľského úsilia pohrozili nemeckí rušňovodiči v októbri ostrým štrajkom.

Spolkový minister dopravy Wolfgang Tiefensee varoval členov ich odborovej organizácie GDL pred eskaláciou mzdového konfliktu na Nemeckej železnici.

Rušňovodiči žiadajú zvýšenie mesačnej mzdy o 31 %, ale zamestnávateľ im ponúka rast príjmov o 4,5 %, ktoré majú schválené aj všetci ostatní nemeckí železničiari.

"Ak 30. septembra nebudeme mať samostatnú mzdovú dohodu s vedením Nemeckej železnice, potom nášho zamestnávateľa prinútime o nej rokovať štrajkovými akciami," povedal pre televíznu stanicu N24 zástupca šéfa odborov rušňovodičov Claus Weselsky.

Odborové zväzy pracovníkov dopravy Transet a GDBA zastavili vo štvrtok spoluprácu s GDL, lebo ten neprejavil ústretovosť pri riešení mzdového konfliktu, ktorý sa vzťahuje len na malú časť pracovníkov podniku, ale môže mať ďalekosiahle následky pre ekonomiku krajiny. Predstavitelia oboch veľkých odborových zväzov uviedli, že vzájomná dohoda odborárov je predpokladom pre vypracovanie metódy, ktorej uplatnením sa nájde riešenie vyhovujúce všetkým zainteresovaným stranám v spore.

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 13:13