StoryEditor

Koalícia napokon posunula novelu o sociálnom poistení ďalej

24.09.2007, 11:47
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes napriek roztržkám vo vládnej koalícii napokon vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení posunuli do 2. čítania. Za návrh hlasovalo 84 poslancov, proti bolo 63, jeden sa hlasovania zdržal.
Dôchodkovú novelu podporili aj poslanci ĽS-HZDS, ktoré malo voči jej súčasnému zneniu viaceré výhrady. Podporu zákona aj v 2. čítaní však predseda hnutia Vladimír Mečiar podmienil zapracovaním viacerých úprav.
Vládna novela zákona o sociálnom poistení má za cieľ otvoriť 2. dôchodkový pilier v prvom polroku budúceho roka na voľný vstup aj výstup. Prináša tiež predĺženie obdobia povinného dôchodkové poistenia z doterajších 10 na 15 rokov, či zákaz súbehu predčasného dôchodku a zárobkovej činnosti. Vymedzený okruh osôb, za ktoré platí odvody štát, má byť zo sporenia v 2. pilieri vylúčený. Má sa tiež zvýšiť vymeriavací základ na platenie odvodov z 3-násobku na 4-násobok priemerného zárobku v národnom hospodárstve.
Už pri príprave tejto novely k nej bolo predložených 122 pripomienok, okrem iných aj od viacerých ministerstiev či Národnej banky Slovenska (NBS). Navrhované zmeny v dôchodkovom systéme ostro kritizujú súčasné opozičné strany, ktoré ešte ako súčasť predchádzajúcej vládnej koalície zaviedli 2. sporivý dôchodkový pilier. Na účtoch v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) si momentálne šetrí na dôchodok viac ako 1,5 milióna občanov.
Naopak, súčasné nastavenie dôchodkového systému už dlhodobo kritizuje premiér Robert Fico, ktorý poukazuje na to, že v 2. pilieri neexistujú dostatočné garancie výnosu z nasporených peňazí. Vyhlásil tiež, že stratové hospodárenie DSS ohrozuje peniaze sporiteľov a dôchodkové spoločnosti viackrát prirovnal k nebankovým subjektom.
V súčasnosti prebiehajú medzi predstaviteľmi vlády a DSS rokovania o alternatívnych zmenách v dôchodkovom systéme. Diskutuje sa o možnom dočasnom znížení odvodov do 2. piliera výmenou za neotvorenie systému. Vláda zároveň požaduje zvýšenie garancií pre sporiteľov.
Proti vládnej novele zákona o sociálnom poistení v jej súčasnej podobe majú výhrady koaliční partneri Smeru-SD, a to najmä ĽS-HZDS. Predseda hnutia Vladimír Mečiar sa dokonca minulý týždeň vo štvrtok pokúsil o stiahnutie návrhu a jeho preloženie na októbrové rokovanie NR SR. Mečiar požadoval čas na dopracovanie a vylepšenie dôchodkovej novely. Jeho pokus, rovnako ako podobný opozičný návrh, však v pléne neprešiel pre nedostatočný počet prítomných poslancov. V piatok nebol predseda ĽS-HZDS vôbec prítomný v parlamente, pri hlasovaní sa potom neprezentoval nijaký koaličný poslanec, aby sa cez víkend vytvoril priestor na rokovanie lídrov. Z tohto dôvodu sa hlasovanie presunulo na dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 20:29