StoryEditor

EP schválil nové pravidlá pre označovanie vodky

19.06.2007, 16:52
Autor:
TASRTASR
V najspornejšom bode týkajúcom sa produkcie a spôsobu označovania vodky europoslanci napokon podporili kompromisný návrh, podľa ktorého ako vodku možno označovať nielen destilát z obilnín alebo zemiakov, avšak v prípade iných surovín musí byť táto skutočnosť jasne uvedená na etikete.

Európsky parlament (EP) dnes odhlasoval nové pravidlá týkajúce sa označovania alkoholických nápojov.
Destilát zo zemiakov a obilnín bude teda označený ako "vodka", zatiaľ čo destilát iného pôvodu bude mať označenie "vodka vyrobená z...".
Europoslanci z členských krajín, ktoré sú tradičnými producentmi vodky - Fínsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko, Švédsko a Estónsko - sa zasadzovali za to, aby sa názov vodka mohol používať len pre destiláty vyrobené z obilnín, zemiakov alebo prípadne aj z melasy. Argumentovali pritom tvrdením, že suroviny majú vplyv na chuť vodky a poukazovali aj na dlhodobú tradíciu výroby vodky v ich krajinách, kde sa používajú len obilniny či zemiaky.
Tento návrh však nezískal dostatočnú podporu, keď prevládol argument, že po destilácii je vodka "bez chuti" a teda nemožno zistiť pôvodné suroviny použité na jej výrobu. Ďalším dôvodom nesúhlasu s takouto striktnou definíciou vodky boli obavy z obchodných strát.
Zisky z predaja vodky na celosvetovom trhu dosahujú asi 12 miliárd USD ročne. Celková ročná spotreba vodky predstavuje 4,5 miliardy litrov, z čoho vyše polovicu vypijú Rusi. EÚ sa na spotrebe podieľa 11 %. Medzi najväčších výrobcov vodky patrí Poľsko, škandinávske a pobaltské krajiny - spolu pokrývajú 70 % produkcie.
Nová legislatíva, by mala vstúpiť do platnosti v roku 2008.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 02:34