StoryEditor

Agresívna expanzia Oracle pokračuje a žne úspech

17.01.2008, 00:59
Výrobca podnikového softvéru Oracle pokračuje v sérií akvizícií, ktoré majú koncernu dopomôcť v súboji s jeho najväčším konkurentom, nemeckou spoločnosťou SAP.

Včera oznámená kúpa spoločnosti BEA Systems sa radí medzi najvýznamnejšie akvizície Oracle. Spoločnosť špecializujúcu sa na middleware sa jej však podarilo získať až na druhý pokus. Prvýkrát sa Oracle pokúšala odkúpiť BEA v októbri minulého roka. Ponuka 17 dolárov za akciu, celkovo 6,7 miliardy USD sa však vedeniu spoločnosti nepozdávala, za akciu totiž požadovali čiastku 21 USD. Druhú ponuku, 19,375 USD za akciu však už BEA prijala a Oracle tak bude musieť akcionárom vyplatiť celkovo 8,5 miliardy USD (192,2 mld. Sk). Obchod však definitívne vstúpi do platnosti až po jeho odsúhlasení potrebnými regulačnými orgánmi a akcionármi BEA Systems. Obe spoločnosti predpokladajú, že sa tak stane do polovice tohto roka.  

Akcie BEA Systems na americkej burze Nasdaq zareagovali 19 percentným nárastom, akcie v utorok zakončili obchodovanie na hodnote 15,58 USD, v stredu ráno sa ich hodnota vyšplhala na 18,59 USD a na zhruba tejto úrovni sa držala počas celého dňa.

Vývoj hodnoty akcií spoločnosti BEA Systems na americkej burze Nasdaq po oznámení dohody o jej kúpe firmou Oracle (ZDROJ: Yahoo! Finance)

„Je to férová cena. Je to dobrý obchod ako pre Oracle, tak BEA,“ konštatoval pre agentúru Reuters Trip Chowdhry, analytik Global Equities Research. Niektorí analytici hovoria, že cena za BEA bola privysoká, Wall Street sa však vo všeobecnosti zhoduje na tom, že transakcia je pre Oracle dobrá.

Kúpou BEA Systems sa Oracle stane druhým najväčším hráčom na trhu middleware, respektíve trhu programov, ktoré sú základom pre budovanie užívateľských podnikových aplikácií. Zároveň však oslabí pozície slabších spoločností zaoberajúcich sa podnikovým softvérom, čím si vytvorí priestor pre ďalšie možné transakcie týchto menších hráčov. Medzi potenciálnymi cieľmi sa objavuje napríklad firma Tibco Software.

Ďalší znak blížiacej sa recesie v USA

Nie je celkom jasné, prečo BEA akceptovala druhú ponuku Oracle po prvotnom odmietnutí. Jednou z teórií je, že akcionári spoločnosti volali po skorom predaji spoločnosti a vyvíjali nátlak na manažment. Jedným z nich bol najväčší akcionár BEA Systems, miliardár Carl Icahn, vlastník takmer 13-percentného podielu. Podporoval predaj spoločnosti a tak aj bude hlasovať. Tvrdil, že BEA Systems musí pohltiť väčšia technologická spoločnosť, ktorá bude schopná zvýšiť zisky a tržby spoločnosti. Konštatoval, že BEA ako samostatná entita nie je pre akcionárov tak veľmi hodnotná, ako by mohla byť pre akcionárov potenciálneho nadobúdateľa.

Vývoj hodnoty akcií koncernu Oracle na americkej burze Nasdaq po oznámení akvizíce spoločnosti BEA Systems (ZDROJ: Yahoo! Finance)

Analytička spoločnosti Jefferies & Co Katherine Egbert pre agentúru Reuters hovorí, že Icahnove argumenty čiastočne poukazujú na to, že Spojené štáty vstupujú do recesie. „Počas recesie, je pre malé spoločnosti ťažšie obstáť v konkurencii. Spoločnosti sú v čase recesie zdráhavejšie nakupovať od malých spoločností, pretože panuje neistota,“ vysvetľuje Katherine Egbert.

Agresívna expanzia Oracle žne úspech

Expanzívnu politiku Oracle odštartoval jej generálny riaditeľ Larry Ellison. Za posledných 45 mesiacov už v rámci tejto stratégie spoločnosť odkúpila vyše 40 spoločností, ktoré majú firme zabezpečiť lepšie postavenie na trhu podnikových aplikácií. Medzi jej najväčšie akvizície patrí kúpa spoločnosti Siebel za 5,85 miliardy amerických dolárov, prevzatie koncernu PeopleSoft a J. D. Edwards za 11,1 miliardy dolárov a akvizícia Hyperion Solutions Corporation, popredného globálneho poskytovateľa softvérových riešení pre riadenie výkonu a výkonnosti, ktorá stála 3,3 miliardy dolárov.

Vývoj hodnoty akcií Oracle na americkej burze Nasdaq v ostatných dvoch rokoch (ZDROJ: Yahoo! Finance)

Oracle hlásila koncom minulého roka 35-percentný medziročný nárast zisku v druhom fiškálnom štvrťroku (september – november), výnosy vzrástli o 28 percent. Podľa Safra Catzu, finančného riaditeľa Oracle, dosiahol predaj softvérov spoločnosti najrýchlejší rast za posledných 10 rokov.


SLOVNÍK:

Middleware = softvér, ktorý slúži ako konverzná alebo prekladateľská vrstva, sprostredkovateľ, ktorý drží všetky systémy pohromade, tak, aby plnili potreby podnikania. Zabezpečuje vzájomnú komunikáciu programov od rôznych výrobcov. Typickým príkladom využitia middleware programov sú textové služby, instant messaging, kde zabezpečujú vzájomnú komunikáciu rozdielnych aplikácií slúžiacich na tieto účely.


  
ZDROJE: Reuters, CNN Money, The Guardian, Yahoo! Finance

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:17