StoryEditor

Bankový sektor SR vykázal v 1. polroku zisk takmer 10 mld. Sk

14.10.2007, 11:37
Autor:
TASRTASR

Čistý zisk bankového sektora SR dosiahol na konci prvého polroka 2007 úroveň 9,8 miliardy Sk, pričom medziročne stúpol o takmer 22 %. "Pod vyššiu ziskovosť bankového sektora sa podpísal predovšetkým pozitívny makroekonomický vývoj," konštatuje Národná banka Slovenska (NBS) v Správe o stave a vývoji finančného trhu za 1. polrok 2007, ktorou by sa mala v stredu zaoberať vláda.

Banky podľa NBS ťažili najmä z vyšších úrokových príjmov. "Tento najvýznamnejší zdroj bankových príjmov medziročne stúpol o 22 %, čo predstavovalo nárast o 3,5 miliardy Sk," spresňuje centrálna banka. Úrokové príjmy medziročne stúpili takmer vo všetkých bankách. Nárast úrokových výnosov do veľkej miery odzrkadľoval zmeny na aktívach bánk, ako aj medziročný rast úrokových sadzieb.

Podiel neúrokových príjmov na hrubých príjmoch bánk medziročne poklesol z 37 % na 33 %. Najväčšiu časť neúrokových príjmov bánk pritom tvorili príjmy z poplatkov. "Najvýznamnejšiu časť z poplatkov banky získavajú od klientov z vkladových produktov a bankových transakcií," konštatuje NBS. Druhou významnou zložkou neúrokových príjmov sú príjmy z obchodovania, ktoré však medziročne poklesli.

Bankový sektor si vďaka rastu vkladov aj úverov udržuje dominantnú pozíciu vo finančnom sektore. Jeho podiel na aktívach a spravovanom majetku dohliadanej časti finančného trhu, vyčísľuje centrálna banka, sa v prvom polroku 2007 nezmenil a ostal na úrovni 80,1 %.

Celkový majetok spravovaný finančnými inštitúciami regulovanými NBS vzrástol počas prvých šiestich mesiacov tohto roka na 1,956 bilióna Sk, čo predstavuje nárast o 17,9 % oproti koncu roka 2006. "Oproti roku 2006, v ktorom sa rast aktív finančného sektora spomalil, došlo počas prvého polroka 2007 opätovne k rýchlemu rastu," pripomína NBS. Rástla pritom aktivita väčšiny subjektov finančného trhu, čo sa prejavilo zvýšením hodnoty aktív, resp. spravovaného majetku vo všetkých jeho segmentoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:30