StoryEditor

Pri juhovýchodnom pobreží Brazílie sa našli nové náleziská ropy a plynu

09.12.2007, 13:52
Autor:
TASRTASR

Pri juhovýchodnom pobreží Brazílie sa našli nové náleziská ropy a plynu, čo posilnilo akciu štátnej energetickej spoločnosti Petrobras.

Správa o novom nálezisku na poli Espirito Santo prichádza mesiac po oznámení náleziska s kapacitou 8 miliárd barelov v susedstve. Zatiaľ neboli zverejnené žiadne údaje týkajúce sa objemu rezerv, ale Petrobras uviedol, že nové nálezisko má "veľký potenciál". Podľa spoločnosti by sa Brazília mohla stať jedným z 10 najväčších producentov čierneho zlata.

V súčasnosti predstavujú dokázané ropné rezervy krajiny 14 miliárd barelov, pričom viac ako polovica z nich bola objavená počas uplynulých 5 rokov. Vládni predstavitelia veria, že séria posledných nálezov krajine umožní, aby produkovala toľko, ako napríklad Venezuela alebo dokonca Saudská Arábia.

"Tento nález potvrdzuje vysoký plynový a ropný potenciál zátoky Espirito Santo, čo by sa malo prejaviť v zvýšení vyťažiteľných zdrojov tejto oblasti," uviedla vo svojom vyhlásení spoločnosť Petrobras. Po zverejnení nálezu akcia Petrobras posilnila viac ako o 4 % na burze v Sao Paulo.

Informovala o tom BBC.
(1 barel = 159 litrov)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 00:47