StoryEditor

Prípravu na eurokonverziu nepodceňte

06.06.2007, 00:00

Druhou časťou europlánu je analýza všetkých procesov, ktorých sa bude týkať konverzia zo slovenských korún na eurá. Tento proces je nielen časovo, ale i technicky omnoho náročnejší ako proces prípravy na duálne oceňovanie. Dotýka sa všetkých položiek, ktoré prebiehajú v podnikateľských subjektoch dnes v slovenských korunách. Týka sa všetkých zmluvných vzťahov, v ktorých sa nachádzajú slovenské koruny, vzťahov s bankami, so Sociálnou poisťovňou, s daňovými úradmi. Pri tomto procese nestačí "usporiadať" procesy len vnútri firmy, ale identifikovať aj informačné rozhrania so všetkými subjektmi, s ktorými je firma priamo prepojená.
Základom je analýza
Prvým krokom je opätovne vecná analýza procesov, ktorých sa bude zavedenie eura týkať. Tieto procesy sa posúdia z hľadiska nevyhnutnosti zásahov do informačných systémov. Niektoré zmeny si budú firmy prostredníctvom svojich odborníkov robiť samy, no pri niektorých budú závislé od dodávateľov softvérov. Preto je veľmi dôležité úvodnú analýzu urobiť čo najskôr, aby sme dostali dostatočne jasný obraz o počte a náročnosti zmien, ktoré budeme musieť vykonať a aj o rozsahu zásahov do softvérov, ktoré budeme musieť objednať v dodávateľských firmách. Súčasťou tejto analýzy musí byť i kapacitné zabezpečenie celého procesu a v prípade, že nebudeme mať dostatok kapacít, budeme si ich musieť zabezpečiť či niektoré iné plánované procesy odložiť až do ukončenia eurokonverzie. V prípade, že nie sme schopní všetky zmeny v systémoch urobiť sami, súčasťou europlánu by mali byť i predbežné dohody s externými dodávateľmi. Je to dôležité nielen z toho hľadiska, aby sme celý proces včas ukončili, ale aj z toho, aby náš dodávateľ vedel, že si má pre nás rezervovať kapacity. Ak prídeme s našimi požiadavkami neskoro, nemusíme stihnúť jasne a pevne stanovené termíny, alebo sa nám celý proces výrazne predraží.
Čoho sa bude týkať eurokonverzia?
V prvom rade všetkých položiek našej bilancie. Základnou pomôckou pri príprave na konverziu je to, že musia byť skonvertované všetky údaje, s ktorými ako východiskovými začneme pracovať od začiatku roku 2009 a tiež musíme byť schopní od začiatku roku účtovať v eure. Pri konverzii položiek bude platiť základné pravidlo, že konverzný kurz musíme použiť nezmenený tak, ako bude stanovený, nemôžeme ho ani zaokrúhľovať, ani modifikovať a musíme na všetky položky, ktoré budeme konvertovať na euro, použiť iba jediný oficiálne vyhlásený 6-miestny konverzný kurz. Po prepočítaní súm v slovenských korunách na eurá bude väčšina položiek zaokrúhľovaná podľa matematických princípov na dve desatinné miesta, teda na eurocenty. Výnimiek nebude veľa, budú sa týkať hlavne cenných papierov a základného majetku firiem, kde sa bude zaokrúhľovať iným spôsobom. O tom, ako sa budú jednotlivé položky konvertovať na euro, budem podrobne písať v nasledujúcom článku.
Fáza testovania
Pri eurokonverzii bude okrem funkčnej špecifikácie, ktorá bude nasledovať po analýze a následnej implementácii zmien do softvérov, veľmi dôležitá aj fáza testovania. Pri príprave europlánu treba na testovanie ponechať dostatočný čas, lebo bude vo väčšine firiem prebiehať v dvoch krokoch. Prvým krokom bude testovanie o vnútri firmy, prípadne aj s prepojenými organizáciami. V tejto fáze je potrebné doladiť všetky problémy, ktoré sa v priebehu testovania objavia. Druhou fázou je testovanie s vonkajším prostredím. Je to dôležité hlavne pre tie organizácie, ktoré majú rozvinuté priame vzťahy nielen s obchodnými bankami, ale aj s inými subjektmi. Tu je nevyhnutné zladiť systémy tak, aby nenastali po zavedení eura problémy v technickej komunikácii. Jedným z prípadov môžu byť firmy, ktoré inkasujú z účtov rôzne platby priamo z účtov spotrebiteľov, iným príklady prepojenia na daňové úrady či poisťovne. Zároveň by sme mali v dostatočnom predstihu informovať aj našich zahraničných dodávateľov či odberateľov o tom, že meníme domácu menu na euro.
Obchodné banky urobia konverzie všetkých údajov, ktoré súvisia napríklad s úverovými vzťahmi či zostatkami na účtoch pre firmy automaticky. I keď sa konverzia nebude týkať zmlúv, v ktorých sú platby či splátky stanovené v slovenských korunách, tie sa budú považovať za eurá po prepočítaní konverzným kurzom, predsa je len dobré, aby sme si so svojimi odberateľmi či dodávateľmi odsúhlasili splatné sumy. Vyhneme sa tak problémom, ktoré by pri konkrétnej realizácii mohli nastať.
Eurokonverzia je časovo, technicky i logisticky náročný proces. Preto mu treba venovať náležitú pozornosť. Skúsenosti z iných krajín, ktoré už eurokonverziou prešli, hovoria, že mnohé firmy, ktoré tento proces podcenili, neboli schopné niekoľko mesiacov normálne fungovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/euro, menuAlias = euro, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:56