StoryEditor

Ľudia sú pripravení kvôli teroristom akceptovať obmedzenie svojich práv

10.08.2005, 00:00
Talianska koaličná strana Liga severu ponúkla čestné členstvo britskému premiérovi Tonymu Blairovi. Páčia sa jej Blairove radikálne návrhy protiteroristických opatrení. Populistická protiimigračná Liga severu v nich vidí ten správny spôsob, ako sa vyrovnať s islamistickými radikálmi. Blairov návrh protiteroristického balíčka vyľakal mnohých moslimských lídrov aj bojovníkov za ľudské práva.

Talianska koaličná strana Liga severu ponúkla čestné členstvo britskému premiérovi Tonymu Blairovi. Páčia sa jej Blairove radikálne návrhy protiteroristických opatrení. Populistická protiimigračná Liga severu v nich vidí ten správny spôsob, ako sa vyrovnať s islamistickými radikálmi. Na Ligu severu urobili veľký dojem zámery Británie - zakázať islamistické skupiny a deportovať imigrantov, ktorí propagujú násilie, zatvoriť mešity, ktoré podporujú fanatizmus či viesť zoznam extrémistických klerikov, webových stránok a kníhkupectiev, a to dokonca aj za cenu zásahu do ľudských práv. "Blair si zaslúži čestné členstvo v Severnej lige," povedal minister pre reformy Roberto Calderoni pre denník Il Giornale.
Blairov návrh protiteroristického balíčka vyľakal mnohých moslimských lídrov aj bojovníkov za ľudské práva. No Severná liga tvrdí, že je omnoho lepší ako nová talianska protiteroristická legislatíva. Podľa ministra práce Roberta Maroniho Blairov balíček obsahuje mnoho takých opatrení, ktoré navrhovala aj Liga severu, kabinet ich však odmietol. "Sme vo výnimočnej situácii. Opatrenia, ktoré sme navrhli, boli odmietnuté s tým, že sú xenofóbne a rasistické. Kým tie isté opatrenia, ktoré odsúhlasila britská vláda, považujú mnohí komentátori za čin odvahy a zodpovednosti," povedal Maroni pre Il Giornale.
Briti plánujú deportovať cudzincov spojených s extrémistickými centrami či webovými stránkami, trestným činom bude aj ospravedlňovanie či glorifikácia terorizmu. Každý, kto mal čokoľvek do činenia s terorizmom, nebude môcť získať azyl. Bude sa viesť aj zoznam kazateľov, ktorí nebudú môcť vstúpiť na územie Británie. Polícia bude môcť zadržiavať podozrivého bez vznesenia konkrétneho obvinenia až tri mesiace (teraz je to 14 dní). Británia dokonca uvažuje o možnosti obviniť islamistických klerikov z vlastizrady, ak budú vyzývať na násilné činy alebo vyzdvihovať samovražedné útoky. Blair argumentuje, že jeho návrhy odrážajú "novú náladu v krajine" a všetci musia pochopiť, že sa "menia pravidlá hry". Väčšina britských médií pritom vedie vojenské ťaženie za prijatie prísnych opatrení voči "kazateľom nenávisti".
Aj Taliani pritvrdili proti teroristom, keď parlament koncom júla schválil nový zákon. Talianska norma kvalifikuje ako trestné činy regrutovanie budúcich teroristov a výcvikové aktivity či používanie trhavín bez splnomocnenia vládnymi miestami. Úrady však budú mať bez vznesenia obžaloby možnosť zadržiavať podozrivých 24 hodín (predtým len 12 hodín), vypočúvať ich hoci v neprítomnosti právnych zástupcov, odoberať im vzorky DNA, odpočúvať telefonické hovory a archivovať ich záznamy počas obdobia dvoch rokov. Prijatá novela umožní vyhostiť imigrantov, ktorí predstavujú ohrozenie národnej bezpečnosti alebo sú podozriví z kontaktov s teroristickými subjektmi.
Organizácie pre ľudské práva zatiaľ reagujú veľmi opatrne. "Po útokoch na Londýn boli skupiny pre ľudské práva nútené urobiť krok späť," povedala Julia Hallová z Human Rights Watch. "Musia sa prispôsobiť novej klíme." Opatrenia chystané v Británii však nie sú až také drsné ako tie prijaté v 70. tokoch počas boja proti Írskej republikánskej armáde, tvrdia experti. Napriek tomu sú zásahom do ľudských práv.
Občania to zrejme budú akceptovať. Väčšina cíti, že práve islamistickí radikáli zneužili pohostinnosť cudzích krajín. "Vláda roky zatvárala oči pred tým, ako sa z Británie stáva útočisko pre obvinených z vrážd a teroristických činov. Niet divu, že sa z nášho hlavného mesta stal Londonistan," napísal britský denník Daily Mail. Práve to chcú politici zmeniť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 12:41