StoryEditor

Menej byrokracie pri europrojektoch

19.10.2005, 00:00
Žiadatelia o prostriedky z EÚ fondov na Slovensku nemusia byť rukojemníkmi konzultačných firiem, ktoré si sa prípravu projektu vypýtajú veľa peňazí a aj tak projekt napokon neschvália

Žiadatelia o prostriedky z EÚ fondov na Slovensku nemusia byť rukojemníkmi konzultačných firiem, ktoré si sa prípravu projektu vypýtajú veľa peňazí a aj tak projekt napokon neschvália. Takýto záver vyplynul z minulotýždňových seminárov zástupcov verejnej správy a mimovládnych organizácií s lektormi z Walesu o využívaní fondov EÚ. Na seminároch, ktoré zorganizovali Priatelia Zeme-CEPA, sa hovorilo o znižovaní byrokracie a zjednodušení postupov pre tých, čo majú záujem o podporu zo štrukturálnych fondov.
Výšku spolufinancovania projektov zo strany žiadateľov z chudobnejších oblastí vo Walese znižujú prostredníctvom tzv. kľúčových fondov, ktoré spolufinancujú regionálne samosprávy a štrukturálne fondy. "Tieto fondy umožňujú presunúť nadbytočnú byrokraciu súvisiacu s prípravou projektov, ale aj ich manažovaním, monitorovaním a financovaním, na plecia verejnej správe. Túto činnosť financujeme z tzv. technickej pomoci prostredníctvom samotných štrukturálnych fondov. Výrazne tak uľahčujeme život tým, ktorým sú štrukturálne fondy určené -- marginalizovaným skupinám a regiónom," hovorí manažérka prípravy projektov pre samosprávu v grófstve Carmarthenshire Elid Morrisová.
Veľa investujú do kvalitnej prípravy projektov. "Aj tú možno financovať z technickej pomoci. Žiadatelia majú profesionálny a pritom bezplatný servis v každej fáze prípravy projektu. Každý projektový zámer sa vopred prekonzultuje so sociálnymi partnermi, ktorí majú hlavné slovo pri výbere projektov a ktorí dohliadajú na to, aby nedochádzalo k duplicite projektov a aby projekty boli v súlade s lokálnymi stratégiami. Preto je iba málo neúspešných projektov," konštatuje programový manažér Wales Council for Voluntary Action Darren Hollick. "Podľa reakcií na seminároch možno tušiť, že sa na úrovni samospráv a občianskych organizácií začína diskutovať o možnostiach ďalšej spolupráce s partnermi z Walesu. Dúfame však, že spôsob, akým tam pristupujú k využívaniu štrukturálnych fondov, bude inšpiráciou najmä pre tých, ktorí práve teraz na Slovensku pripravujú programy pre nadchádzajúce programovacie obdobie 2007 -- 2013," konštatoval výkonný riaditeľ Priateľov Zeme -- CEPA Juraj Zamkovský, ktorý zastupuje mimovládne organizácie aj vo Výbore pre štrukturálne fondy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 07:14