StoryEditor

Idú za lepším zárobkom

17.08.2005, 00:00

Tri až päť percent mladých občanov nových členských štátov s ukončeným vysokoškolským vzdelaním opúšťa svoju krajinu kvôli perspektíve lepšieho zárobku. Vyplynulo to zo správy, ktorú vydala mimovládna organizácia European Citizen Action Service (ECAS).
Poľsko alebo Maďarsko sa neobávajú iba odlevu mozgov, ale skôr odlevu mladých. Podľa štatistík za prácou odchádzajú najmä mladí muži vo veku 18 -- 34 rokov. Poľsko, ako najväčší nový členský štát, má najviac občanov pracujúcich v zahraničí. Poliaci tvoria najväčšiu časť robotníkov z východnej Európy vo Veľkej Británii (98 235 alebo 56 %), Írsku (40 000) a vo Švédsku, kde Poliaci tvoria až 60 % zahraničnej pracovnej sily -- všetky tri krajiny otvorili hranice pre pracovníkov z nových členských štátov EÚ.
V Nemecku, ktoré zaviedlo sedemročné prechodné obdobie pred otvorením trhu voľnému pohybu pracovných síl z východnej Európy, sú opäť najpočetnejší Poliaci. V prvej polovici roka 2004 sa zaregistrovalo 216 575 sezónnych robotníkov a takmer 20-tisíc ľudí, ktorí sa zamestnali prostredníctvom pracovných agentúr. Štatistické údaje o migrácii v rámci EÚ po minuloročnom rozšírení podľa ECAS ukazujú, že obavy z prílevu pracovníkov do pôvodných členských štátov boli mýtom. Najmä vo Veľkej Británii, v Írsku a vo Švédsku sú migranti z nových členských štátov väčšinou len dočasne, takže prichádzajú bez svojich rodín, a vykonávajú práce, ktoré ostatní nemôžu alebo nechcú robiť. Napríklad vo Varšave bola zriadená škola na prípravu poľských zubárov pre prácu v Británii, kde je nedostatok zubárov.
Otvorenie pracovného trhu vo Veľkej Británii, Švédsku a v Írsku však v porovnaní s údajmi pred rozšírením viedlo k prudkému vzostupu počtu pracovníkov, prichádzajúcich do týchto krajín. Vo Veľkej Británii sa zaregistrovalo 175-tisíc pracovníkov, pričom britská vláda odhadovala, že ich príde najviac 10-tisíc. V Írsku migrantom z pristupujúcich krajín vydali 85-tisíc čísiel sociálneho zabezpečenia.
Švédsko, ako jediná krajina, ktorá umožnila aj prístup do svojho systému sociálneho zabezpečenia, zaznamenala 70-percentný nárast žiadostí o povolenie na pobyt.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 11:48