StoryEditor

Na otázky odpovedá EURES poradca

08.03.2005, 23:00

Čo všetko je potrebné, aké doklady, pri vybavovaní práce?
-- Skúste si pre začiatok pozrieť portály www.europa.eu.int/eures -- medzinárodný portál a www.eures.sk -- národný portál siete v SR. Môžeme vám pomôcť aj pri posielaní životopisu ako uchádzača o dané miesto. Čo všetko je potrebné pri vybavovaní dokumentov, závisí od každej krajiny. Prvým krokom je vedieť, o akú prácu máte záujem a reagovať na ponuku voľného miesta.
Na každom úrade prace pôsobia EURES asistenti, na niektorých EURES poradcovia, ak máte záujem o osobné stretnutie, navštívte úrad práce.
Môžem sa na stránke EURES zaregistrovať a uložiť svoj životopis?
-- Svoj životopis si môžete zaregistrovať na www.europa.eu.int/eures (european job mobility portal), v oddiele CV on-line. V rámci tzv. systému párovania ponuky a dopytu (zamestnávateľ a záujemca o prácu) sa vám z databázy priradí vhodná pracovná ponuka. Životopis môžete zaregistrovať v anglickom, nemeckom alebo vo francúzskom jazyku. Na spomínanej webovej stránke nájdete aj postup, ako sa zaregistrovať.
Aké sú možnosti zamestnania v zahraničí, teda ako sa môžem dostať k ponukám prác a ako postupovať pri nájdení nejakej konkrétnej ponuky?
-- K pracovným ponukám v rámci EÚ či EHP sa môžete dostať prostredníctvom webovej stránky: www.europa.eu.int/eures, resp. www. eures.sk. Tu nájdete množstvo zaujímavých pracovných príležitostí spolu s požiadavkami na záujemcu, ako aj ponukou zamestnávateľa. Vždy je uvedená adresa alebo telefónne číslo, kde môžete dostať viac informácií o voľnom pracovnom mieste. Ďalšou možnosťou je kontaktovať EURES poradcu v mieste svojho bydliska, ktorý vám ochotne pomôže pri hľadaní pracovnej pozície a umiestňovaní.
Nemohli by ste mi poskytnúť zoznam internetových adries s voľnými pracovnými príležitosťami v Nemecku a Rakúsku?
-- Obe krajiny, o ktoré ste prejavili záujem, zaviedli voči SR sedemročné prechodné obdobie, počas ktorého nemáte ako občan SR priamy prístup na trh práce a potrebujete pracovné povolenie. Ponuku voľných pracovných miest v Rakúsku a Nemecku si môžete prezerať na www.europa.eu.int/eures v sekcii Nájdite si prácu, časť Vyhľadávanie práce. Sekcia je prístupná v anglickom, nemeckom alebo francúzskom jazyku. Ak máte záujem stať sa klientom siete EURES, navštívte úrad práce, sociálnych veci a rodiny v mieste vášho bydliska (alebo ktorýkoľvek na území Slovenska), vyplňte formulár pre uchádzačov o prácu v zahraničí a v prípade, že dostaneme ponuku, ktorá by vás mohla zaujímať, budeme vás kontaktovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 11:38